Iată 7 lucruri inedite despre cartofii prăjiți

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Vineri, 10 septembrie 2021, 11:28
Cartoful este printre cele mai apreciate și utilizate legume atunci când vine vorba de mâncăruri, iar cartofii prăjiți sunt considerați una dintre cele mai gustoase garnituri. 

Cartoful este un aliment folosit de toate popoarele și nu este de mirare având în vedere varietatea de forme sub care acesta poate fi preparat. Ceea ce dorim să punctăm încă de la început este faptul că deliciosul cartof nu daunează siluetei sau sănătății dacă este preparat și consumat corect. Iată câteva lucruri inedite despre cartofii prăjiți care te vor fascina!

1. Cea mai mare cantitate de cartofi prăjiți o consumă americanii, garnitura fiind introdusă în America în anul 1802, la o cină dată la Casa Albă de către președintele Thomas Jefferson. I-a numit cartofi prăjiți în stil franțuzesc, french fries, denumire folosită și în ziua de astăzi.

2. Mai multe popoare se luptă pentru a demonstra că prăjirea cartofilor le aparține. Astfel, atât francezii, cât și belgienii și spaniolii susțin că ei au inventat cartofii prăjiți. Se pare că în Franța, la Pont Neuf, în anul 1789, s-au vândut pe stradă primii cartofi prăjiți. Pe de altă parte, belgienii atestă că prăjirea cartofilor a avut loc întâia oară pe valea râului Meuse, în anul 1680, și a fost o pură descoperire a pescarilor, în vreme de iarnă, când râul îngheța și aceștia nu aveau ce mânca. Cu toate acestea, istoricii susțin că în Europa, cartofii au fost aduși întâia oară de spanioli, prin urmare este foarte posibil ca aceștia să fi descoperit primii procesul de pregătire a acestora prin prăjire.

3. Există și un record mondial la mâncat cartofi, iar acesta este deținut de americanul Ed „Cookie” Jarvis, care în 1995 a mâncat 2 kilograme de cartofi prăjiți în doar șase minute.

4. În Belgia, la Bruges, există un muzeu dedicat cartofilor prăjiți, de altfel, singurul din lume cu acest profil. Muzeul este încadrat în Top 3 cele mai ciudate muzee cu profil alimentar din lume și prezintă istoria cartofului, a cartofilor prăjiți și a sosurilor care se asezonează cu aceștia.

5. În funcție de forma și grosimea lor, cartofii prăjiți pot avea mai multe sau mai puține calorii, implicit și grăsimi saturate, acele grăsimi nesănătoase pentru consum. De exemplu, cartofii wedges sunt de preferat în locul cartofilor french fries, însă ambele variante sunt de evitat în regimul de slăbit.

6. Cartofii prăjiți conțin acrilamidă, o substanţă chimică nocivă și cu potențial cancerigen, care rezultă în urma preparării la temperaturi foarte înalte. Acesta este principalul motiv pentru care sunt considerați hrană nesănătoasă dacă sunt preparați prin prăjire și hrană sănătoasă dacă sunt preparați prin fierbere (de preferat în coajă) sau prin coacere. Cu toate astea, cartofii prăjiți sunt sursă importantă de potasiu.

7. Conform mai multor sondaje, cartofii prăjiți reprezintă un motiv de ceartă în cuplu și nu din cauza gusturilor culinare diferite, ci din cauza faptului că un partener fură din farfuria celuilalt cartofi prăjiți. Tot studiile au evidențiat că pentru 37% dintre  femei și 25% dintre bărbați contează aspectul în momentul în care vor să mănânce o porție de cartofi prăjiți.

*Sfat: poți să înlocuiești cartofii normali cu cartof mov. Vei avea o surpriză plăcută!

Citește și – Dieta cu cartofi te poate ajuta să ai o siluetă perfectă

Citește și – Cele 3 diete de care să te ferești anul acesta

Citeşte şi: Cum alegi cartofii pentru prăjit, fiert sau pentru copt

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter