Experții în sănătate publică cer de urgență lockdown: „Dacă nu acum, de Crăciun”

De Unica.ro, pe

Mai mulți experți în sănătate publică au explicat pentru Libertatea că în momentul de față este nevoie de un lockdown de urgență în România.

Pe lângă lockdown, experții consultați de Libertatea au amintit că trebuie ca școlile să treacă în online și să se introducă certificatul verde în toate sectoarele publice.

Specialista Ioana Stăncel susține că președintele Klaus Iohannis trebuie să renunțe la declarațiile populiste și să declare stare de urgență: „Școala trebuie să intre în online pentru o perioadă de 30 de zile, carantină națională pentru cel puțin 30 de zile, trebuie să se mărească capacitatea de testare, toți contacții persoanelor confirmate pozitiv să fie carantinați cu concediu medical plătit, cei simptomatici să treacă automat în izolare”.

Tot ea amintește că anchetele epidemiologice trebuie făcute cu responsabilitate, campania de vaccinare trebuie să accelereze, iar comunicarea către populație trebuie să fie realizată de medicii în care oamenii au încredere.

Citește și: Mărturiile pacienților COVID-19 din spital; „Să se vaccineze, să nu ajungă ca mine, cu un picior în groapă”

Citește și: Secretarul de stat Andrei Baciu: „47% din populația globului s-a vaccinat împotriva COVID. Ce știe jumătate din planetă și nu știm noi?”

Citește și: Epidemiolog: „Într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977”

Citește și: OMS: în ritmul actual, România are nevoie de doi ani și jumătate să ajungă la 70% din populație vaccinată anti-COVID-19

Și expertul în politici de sănătate publică Vlad Mixich împărtășește soluțiile la care ar putea recurge autoritățile: „Dacă vor să păstreze activitatea economică, trebuie introdusă obligativitatea certificatului verde în toate sectoarele publice, iar școala să intre în online”.

Mixich a mai spus că dacă nu vor fi introduse restricții dure acum, va fi nevoie de carantină de Crăciun: „Nicio soluție nu este perfectă. Depinde de ce apetit au decidenții politici”.

Și expertul Răzvan Cherecheș consideră că un lockdown este esențial în localitățile mari: „În orașele cu o populație densă avem o transmitere comunitară foarte mare și nu mai poate fi controlată decât prin interzicerea deplasărilor. Iar școlile, de la clasa a patra în sus, să intre în online”.

Specialistul Laszlo Lorenzovici consideră că persoanele vaccinate nu ar trebui să sufere de dragul nevaccinaților. „Nu sunt de acord ca firmele care au respectat regulile și oamenii care s-au vaccinat să fie pedepsiți la un loc cu ceilalți”, a punctat el. „Orice măsură dură lovește și în cei care s-au vaccinat. De ce ei trebuie să suporte consecințele economice, inclusiv datoria publică. Eu susțin ca persoanele nevaccinate care se îmbolnăvesc de COVID să-și plătească spitalizarea”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter