Care sunt libertățile care vin odată cu vaccinarea anti COVID-19

De Unica.ro, pe

Experții medicali spun că încă există precauții pe care oamenii vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să le ia o vreme, cu scopul protejării celor dragi, conform CNN.

Până acum, zeci de milioane de oameni au fost vaccinați la nivel mondial, oferind o rază de speranță după un an de pandemie. Cei vaccinați au șanse mai puține de a se infecta sau de a dezvolta simptome grave ale bolii, însă lucrurile nu se sfârșesc atât de repede.

Virusul încă se răspândește, întrucât nu au fost vaccinați suficienți oameni pentru a se atinge imunitatea de turmă. Mai mult, sunt multe întrebări fără răspuns momentan, după cum arată Libertatea. Cât de eficiente sunt vaccinurile în fața mutațiilor virusului? Pentru cât timp durează imunitatea oferită de vaccin? Mai pot transmite persoanele vaccinate virusul?

Tocmai de aceea, este important ca persoanele vaccinate să respecte în continuare măsurile de protecție care previn răspândirea virusului. Astfel, persoanele vaccinate trebuie să poarte în continuare mască. Chiar și cel mai bun vaccin, cel de la Pfizer, oferă 95% protecție. De altfel, acesta este și motivul pentru care oamenii au nevoie de o doză de rapel – pentru a se asigura că toată lumea are un răspuns imunitar.

Citește și: Fără măști și distanțare socială: cum a reușit o insulă de lângă Marea Bitanie să scape de COVID-19

„Mă uit la datele din studiile clinice și văd că după o singură doză, unii oameni au avut un nivel mare de anticorpi, alții nu au avut un astfel de răspuns”, a explicat pentru CNN doctorul Peter Hotez, profesor și decan la Școala Națională de Medicină Tropicală din cadrul Baylor College of Medicine din Houston, citat de Libertatea.

În plus, persoanele vaccinate încă pot răspândi virusul. „Nu știm încă dacă vaccinarea înseamnă că nu mai suntem purtători ai virusului”, a spus și doctorul Leana Wen, specialistă în medicina de urgență și profesoară la George Washington University Milken Institute School of Public Health. „Adică dacă oamenii care au căpătat imunitate mai pot transmite totuși virusul altor persoane. Este posibil ca și cineva să fie vaccinat și să fie un purtător asimptomatic al virusului”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter