Ce spune INSP despre testele rapide COVID-19 cu salivă: „Nu sunt incluse pe lista testelor rapide recunoscute de statele UE”

De Unica.ro, pe

Statul român va plăti peste un miliard de lei pentru 70 de milioane de teste COVID-19 de salivă, care vor fi efectuate în școli.

Rezultatele acestor teste însă nu vor fi recunoscute de lefe, conform hotărârii Tribunalului București. Mai mult, Institutul Național de Sănătate Publică a afirmat pentru Libertatea că testele „nu sunt incluse în lista comună a testelor antigenice rapide recunoscute de statele membre UE”.

Ordinul ministrului sănătății 1.513/2020 arată că pentru confirmarea bolii COVID-19 se poate face numai „prin identificarea prin RT-PCR a ARN SARS-CoV-2” sau „prin teste antigenice rapide în produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronșic)”.

„Testele rapide efectuate din probă de salivă nu se încadrează în «teste antigenice rapide din spută», sputa reprezentând alt tip de probă biologică”, mai arată INSP. Specialiștii INSP au adăugat că sputa „eliminată din tractul respirator inferior, prin tuse profundă, în timp ce saliva este o probă care provine din tractul respirator superior”.

Citește și: Cercetător român din Olanda: explicația pentru care Olanda are același număr de cazuri de COVID-19 ca România, deși 85% din populație este vaccinată

Citește șiRaed Arafat: cazurile de COVID-19 scad, dar nu și internările la ATI și decesele

Citește șiValeriu Gheorghiță: „E clar că după valul 4 nu se va opri pandemia”

Citește șiPoveștile pacienților COVID-19 de la ATI: „aveam părul lung, dar mi-a căzut atât de rău, încât am fost nevoită să mă rad complet”

INSP a mai spus pentru Libertatea care sunt testele COVID-19 recunoscute oficial: „În lista comună a testelor antigenice rapide recunoscute de statele membre (document elaborat de Health Security Committe din cadrul Comisiei Europene pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară) nu sunt incluse truse destinate a fi utilizate pentru testarea probelor de salivă”.

Mai mult, potrivit „documentului WHO Diagnostic testing for SARS-CoV-2, OMS nu recomandă utilizarea testului din salivă ca unic test de diagnostic”, iar utilizarea altor teste „impune retestarea, pentru confirmare, prin unul din testele recomandate (RT-PCR sau test antigenic rapid din lista reunoscută de statele membre UE)”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter