În ce situații se poate transmite COVID-19 prin suprafețe

De Unica.ro, pe
Studiile recente arată că infectarea cu COVID-19 prin atingerea suprafețelor este foarte redusă, însă există situații în care acest lucru se poate întâmpla.

Două studii realizate de oamenii de știință de la Institutul Federal Elveţian de Ştiinţă şi Tehnologie Acvatică (Eawag), Imperial College London şi Tufts University din Statele Unite ale Americii arată că infectarea cu COVID-19 prin suprafețe este redusă, conform EFA, citat de Agerpres.

Cercetătorii au analizat în perioada aprilie-iunie 2020 350 de eșantioane prelevate de pe suprafețe atinse des zi de zi (de exemplu, mânerele ușilor de la intrarea în sedii de companii, tastaturile de bancomate, pompele de benzină și butoanele semafoarelor). Astfel, au descoperit că doar 8% dintre suprafețe prezentau urme de coronavirus, făcând ca riscul ca o persoană să se infecteze de pe o suprafață să fie mai mic de 5 la 10.000.

Citește și: Studiu: coronavirusul se răspândește mai mult prin aer decât prin suprafețe

Chiar și așa, riscul diferă de la o situație la alta, după cum ține să precizeze specialistul Timothy Julian, din departamentul de microbiologia mediului de la Eawag, conform Libertatea: „Ţinând cont de zecile de obiecte atinse în fiecare oră, riscul unei persoane de a se infecta va creşte, desigur, dacă o mulţime de oameni sunt purtători ai virusului – deşi riscul de transmitere prin alte căi ar creşte, de asemenea, în special dacă distanţarea socială nu este respectată, sau în spaţii aglomerate”.

Cercetătorii au explicat că pe alte suprafețe, cum ar fi mesele și vesela probabilitatea de a fi prezente „picături cu încărcături virale ridicate” este mai mare. „Probabilitatea ca cineva să tuşească sau să strănute peste o masă şi să fie prezente acolo picături cu încărcături virale ridicate este mult mai mare decât în cazul unui buton sau al unui mâner de uşă – aşadar, este în continuare foarte important ca mesele şi vesela să fie dezinfectate şi spălate corespunzător”, a zis Julian.

Concluzia cercetătorilor este că dezinfectarea mâinilor este în continuare o măsură pe care oamenii trebuie să o ia în serios.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter