18% dintre gravide nu merg niciodată la control

De Erika Chivu, pe

Asta înseamnă că în primele zile de viaţă pot face hemoragii pulmonare şi cerebrale, displazii pulmonare, retinopatie, enterocolită necrotică. Pe termen lung, prematurii riscă să rămână cu paralizie cerebrală, retard mental sau un handicap motor. Aşadar riscurile sunt enorme.

18% dintre gravide nu merg niciodată la controlMedicii salvează prematuri născuţi sub 28 de săptămâni

Îngrijirea unui copil prematur necesită cheltuieli foarte mari. Studiile la nivel european arată că în fiecare zi se cheltuiesc 1000 de euro pentru îngrijirea unui singur copil. Probabil că ne-ar costa mult mai puţin prevenirea naşterilor premature şi cu singuranţă ar fi mult mai uşor pentru copil şi părinţi.

Dr. Adrian Toma, medic primar neonatolog şi şeful secţiei de la maternitatea „Panait Sârbu”, spune că în spitalele noastre sunt salvaţi chiar şi bebeluşii născuţi la mai puţin de 28 de săptămâni de sarcină.

Însă mulţi dintre ei nu mai pot fi salvaţi, iar dacă sunt rămân cu diferite forme de handicap. Ca să schimbe această situaţie medicii au nevoie de echipamente performante, necesare în special pentru ventilaţie mecanică. „Tratamentul prematurilor înseamnă, în fapt, realizarea unei tranziţii cât mai puţin agresive între condiţiile intrauterine şi mediul exterior”, spune dr. Toma.

„Aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenţa între un copil normal sau un copil cu risc mare de deces şi handicap ulterior.”

Foto: Shutterstock, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter