Ce controale ginecologice îţi pot salva viaţa

De Unica.ro, pe

Controalele ginecologice periodice pentru screening-ul cancerului mamar şi de col uterin îţi pot salva viaţa ! Depistat în stadiul 0 sau 1, cancerul mamar poate fi vindecat în proporție de 94%, în timp ce vaccinarea anti HPV împreună cu testul Babeș Papanicolau reduc riscul de cancer de col uterin cu până la 94%.

“Detectat devreme (dimensiuni mici şi fără adenopatii axilare), cancerul de sân are o rată de supravieţuire la 5 ani de 98%! Şi în cazul cancerului de col uterin depistat la timp, statisticile sunt îmbucurătoare, în jur de 94% rată de vindecare. Ne dorim ca tot mai multe femei să înţeleagă importanţa controalelor şi, de asemenea, să le convingă pe femeile dragi lor (mame, surori, prietene) să urmeze acest îndemn, mai ales în luna martie – o perioadă în care le sărbătorim şi le suntem alături mai mult”, a afirmat Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Cum prevenim cancerul de sân şi de col uterin

În România, cancerul de sân reprezintă prima cauză a mortalității feminine prin boală canceroasă. În fiecare an, aproximativ 6000 de femei se îmbolnăvesc de cancer la sân și aproximativ jumătate mor din acest motiv, în țara noastră. La nivel european, incidența acestei boli este chiar mai mare (1 din 9 femei), dar mortalitatea mult mai scăzută, ca urmare a faptului că în alte țări, spre deosebire de România, boala este depistată de timpuriu și tratată înainte de a afecta iremediabil pacienta, datorită existenţei programelor de screening.
Cancerul de col uterin are o incidență mai mică faţă de cel mamar, atât în România, cât și în Europa, dar statisticile rămân îngrijorătoare. În România, 3000 de femei se îmbolnăvesc anual și aproximativ 2000 mor din această cauză (cualte cuvinte, șase femei mor zilnic). Statistica plasează România pe primul loc în Europa ca rată a mortalității provocate de cancerul de col uterin, fapt determinat de informarea scăzută a femeilor în privința acestei boli și frecvența foarte scăzută a controalelor care ar putea preveni această formă de cancer (în principal testul Babeș Papanicolau).

Ce controale ginecologice descoperă din timp cancerul

Testul Babes Papanicolau este principala metodă de depistare precoce a modificărilor celulare anormale de la nivelul colului uterin şi a cancerului de col uterin. Investigaţia este recomandată anual, încă de la începerea vieţii sexuale. De asemenea, un rol important îl ocupă vaccinarea anti HPV (virusul responsabil de cele mai multe cazuri de cancer cervical).
Tot anual este recomandat un control al sânilor. „Mai ales după vârsta de 30 de ani, ecografia, şi respectiv mamografia pentru femeile de peste 40 de ani, trebuie să se realizeze o dată pe an. În plus, acum pacientele au la dispoziţie o metodă complementară de diagnostic – sonoelastografia – care ne ajută să diferenţiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni şi să obţinem informaţii suplimentare despre acele formaţiuni”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu.
În luna martie, Donna Medical Center demarează o campanie de informare şi prevenţie a cancerului mamarşi de col uterin. Astfel, pacientele au acum la dispoziţie două pachete de servicii care oferă investigații specifice, adaptate vârstei, la preţuri cu 25% mai mici faţă de preţurile serviciilor oferite separat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter