De ce unele femei nu pot slăbi

De Erika Chivu, pe

Problemele cu tiroida şi alte dereglări hormonale, anumite medicamente şi intoleranţele alimentare ne pot împiedica să slăbim, deşi ţinem dietă ca la carte. Află dacă este şi cazul tău.
Toată lumea ştie că reţeta unei diete reuşite constă în mâncare mai puţină şi mişcare mai multă. Totuşi uneori această combinaţie nu dă rezultatele dorite, în ciuda eforturilor. S-ar putea să te ţină în loc una din aceste probleme.

Sindromul ovarelor polichistice

Este cea mai frecventă dereglare hormonală la femeile tinere şi jumătate din cele afectate suferă de obezitate. În afară de kilogramele în plus, sindromul ovarelor polichistice se manifestă prin cicluri neregulate, acnee, păr în exces pe faţă şi corp, alopecie de tip masculin.  

Chiar dacă ai toate aceste simptome, diagnosticul sigur nu-l poate pune decât medicul ginecolog sau endocrinolog, după ce îţi verifică nivelul anumitor hormoni. Va fi probabil nevoie şi de o ecografie care va evidenţia aspectul polichistic al ovarelor, iar o analiză specifică va arăta dacă există şi rezistenţă la insulină, o problemă frecventă la cele care suferă de această boală.

Tratamentul cel mai eficace ţi-l va prescrie medicul, însă va fi nevoie şi de o schimbare a stilului de viaţă: mişcare mai multă şi alimentaţie sănătoasă care va exclude carbohidraţii, dacă ai şi glicemia mare.

Intoleranţele alimentare

Foarte multe persoane suferă de o intoleranţă alimentară fără să ştie. De obicei, această afecţiune este descoperită în cazurile grave, pe când cei cu simptome minore sau moderate rămân nediagnosticaţi. O intoleranţă apare atunci când lipsesc enzimele necesare pentru digestia unei anumite substanţe din alimente. Vinovaţii cei mai frecvenţi sunt laptele, glutenul, ouăle, soia, nucile, alunele şi alimentele procesate bogate în aditivi.

Intoleranţa se manifestă prin diaree sau constipaţie, însoţite de balonare, erupţii cutanate, oboseală, dureri de cap etc. Medicul gastroenterolog te poate ajuta să identifici sursa problemei, însă rolul cel mai important îţi revine ţii. Elimină din dieta ta alimentele cele mai periculoase timp de două sau trei săptămâni apoi reintrodu-le pe rând, observând care sunt simptomele. După ce indentifici vinovatul nu-ţi rămâne decât să-l elimini definitiv din dietă.

Medicamentele

Steroizii, antiinflamatoarele non-steroidiene, antidepresivele, antidiabeticele şi contraceptivele te pot face să te îngraşi sau te pot împiedica să slăbeşti în cazul tratamentelor de lungă durată. Kilogramele încep să se acumuleze la câteva săptămâni sau maxim câteva luni de la începerea tratamentului şi nu dispar, chiar dacă ţii cură de slăbire.

Tot ce poţi face este să te adresezi medicului care ţi-a prescris pastilele, cerând un tratament alternativ. Nu uita că medicamentele au importanţa lor şi că sănătatea este mult mai importantă decât aspectul fizic.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este una din afecţiunile care rămân adesea nediagnosticate. În cazurile uşoare simptomele sunt vagi şi adesea puse pe seama altor probleme de sănătate.

În afară de îngrăşare este posibil să observi că pielea este mai uscată, îţi cade părul, eşti mai sensibilă la frig, mai obosită, te simţi slăbită şi ai menstruaţii mai abundente. Hipotiroidismul este uşor de diagnoticat printr-o analiză de sânge simplă, iar tratamentul dă rezultate bune în general.

De reţinut că hipotiroidismul duce la o îngrăşare uşoară. Dacă ai 30 de kilograme în plus şi adori dulciurile nu poţi da vina pe tiroidă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter