Epidemiolog american: „A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”

De Unica.ro, pe

Un epidemiolog american susține că varianta Omicron de coronavirus este imposibil de oprit, iar politica Zero-COVID a Chinei nu va funcționa.

Doctorul Michael Osterholm, director al unui centru de cercetare a bolilor infecțioase din SUA, crede că Beijingul nu va mai putea utiliza aceleași „tactici autoritare” împotriva Omicron, întrucât această variantă este diferită de toate celelalte variante apărute până acum.

Mai mult, doctorul crede că China se află într-o poziție de vulnerabilitate unică în privința Omicron, din mai multe motive. Pe de o parte, vaccinurile dezvoltate de China (Sinovac și Sinopharm) nu sunt foarte eficiente împotriva acestei variante. Pe de altă parte, succesul Chinei în prevenirea răspândirii COVID-19 a dus la situația în care mare parte a populației este vulnerabilă în fața noii variante.

Un raport realizat de consultanții de la Eurasia Group arată că politica Zero-Covid a Chinei reprezintă cel mai mare risc al anului 2022. Deși această strategie a părut să aibă rezultate în anul 2020, acum „a devenit o luptă împotriva unei variante mult mai ușor de transmis în care trebuie să utilizeze măsuri de carantinare și mai aspre și vaccinuri cu o rată slabă de eficacitate”, potrivit Digi24.

Citește și: Peste 65% dintre români cred că pandemia COVID-19 a fost provocată de elite globale

Citește și: Expertă în boli infecțioase: „Testările antigen pre-călătorii vor fi încă o realitate multă vreme de-acum înainte”

Citește și: Ce e de făcut atunci când medicul tău de familie are COVID-19 sau este în izolare

Citește și: Comisia Europeană cere extinderea certificatului verde cu un an pentru călătoriile în blocul comunitar

„Politica Chinei va eșua să limiteze infectările, ceea ce va duce la focare și mai mari care vor necesita carantine și mai severe”, arată raportul. „Această situație va duce la perturbarea economiei și la intervenții și mai multe din partea statului”.

Politica Chinei este în contradicție cu cea a altor țări, care încearcă să se adapteze la traiul cu virusul și să ridice restricțiile. Multe țări folosesc vaccinuri dovedite a fi eficiente și au experiența valurilor de infectare – ambele lucruri care ajută ca populația să dezvolte anticopri. Însă China a început să aplice politica Zero-Covid cu și mai mare strictețe când a înregistrat primul caz de Omicron în ianuarie.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter