Epidemie de gripă în România. Sfaturile pediatrului Mihai Craiu pentru toți românii

De Erika Chivu, pe Ultimul update Miercuri, 30 ianuarie 2019, 12:39
Ministerul Sănătății a anunțat că s-a declarat oficial epidemie de gripă după ce s-a înregistrat a treia săptămână cu un număr de cazuri mai mare decât cel așteptat. Pentru că deja gripa produce îngrijorare în rândul românilor, Conf. Dr. Mihai Craiu, pediatru cu experiență, a postat pe pagina sa de Facebook o serie de recomandări pentru părinți și nu numai.

Epidemie de gripă în România

După a treia săptămână cu un număr mare de cazuri noi, Ministerul Sănătății anunță că a declarat epidemie de gripă în România. Conform ministrului Sorina Pintea, este vorba de o tulpină care provoacă simptome uşoare şi medii. Chiar și așa, s-au înregistrat 54 de decese de la începutul sezonului gripal, iar medicii se așteaptă la multe cazuri și în luna februarie.

Recomandările Conf. Dr. Mihai Craiu, pediatru

Conf. Dr. Mihai Craiu este pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului ”Alexandru Rusescu” din București și oferă sfaturi părinților prin intermediul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. Legat de epidemia de gripă, el a vorbit despre persoanele cu risc de complicații sau deces, tratamentele corecte și greșite și metodele reale de prevenție.

Cine trebuie să meargă la medic dacă are simptome de gripă

În primul rând, dr. Craiu a menționat că persoanele decedate din cauza gripei au fost în special adulți cu vârsta de peste 65 de ani care aveau boli cronice precum cancer, insuficiență renală, boli cardiace sau neurologice. În plus, aceștia nu au primit în timp util tratamentul antiviral, cel mai probabil pentru că s-au adresat târziu medicilor.

Așadar, dr. Craiu ne atenționează că gripa este o boală gravă, iar cei din grupurile de risc – gravide, persoane peste 65 de ani, copii sub cinci ani, bolnavi cronici – trebuie să meargă la medic dacă au simptome specifice. „Întârzierea diagnosticului şi respectiv administrarea antiviralelor creşte riscul de deces”, spune doctorul.

În ce privește copiii mai mari, aceștia trebuie izolați la domiciliu dacă au forme ușoare de boală, adică: pot să bea și să mănânce, respiră normal, pot fi treziți cu ușurință din somn. „Dacă oricare din cele 3 elemente menționate sunt anormale, mergem urgent la medic”, arată pediatrul. El mai spune că ”autodiagnosticarea și autotratamentul sunt periculoase. Mai ales la grupele de risc!”

Care sunt tratamentele greșite în caz de gripă

În ce privește tratamentul, dr. Craiu arată că antibioticele sunt inutile în formele de gripă obișnuită, iar persoanele care nu au un risc crescut nu vor primi antibiotic preventiv. Acestea se pot recomanda doar de către medic dacă analizele au arătat existența unei suprainfecții bacteriene.

De asemenea, doctorul avertizează legat de tratamentele naturiste sau homeopate: „Invențiile NU ajută la nimic. Tratamentul gripei cu Isoprinosine, sirop antiviral, oscillococcinum sau alte medicamente homeopate, uleiurile esențiale, dozele uriaşe de vitamina C, etc. nu sunt indicate la pacienții cu gripă. Nici măcar la cei cu risc crescut. Nu vindecă gripa si nu pot înlocui inhibitorii de neuraminidază în tratamentul acesteia.”

De asemenea, el mai spune că singurul medicament administrat prin inhalare la un pacient cu gripă este zanamivir. „Nu se inhalează Ventolin, Adrenalină sau Corticosteroizi inhalatorii la pacienții cu gripă dacă nu au astm documentat. Sunt inutile şi periculoase în automedicație sau în situația recomandărilor telefonice”, spune dr. Craiu.

Cum se poate preveni gripa

Așa cum a menționat doctorul, dozele de vitamina C nici nu vindecă, nici nu previn gripa. Singura modalitate de prevenție este evitarea contactului cu persoane infectate și spălarea frecventă a mâinilor. Masca chirurgicală purtată pe gură și nas este de asemenea utilă.

Foarte important: cei infectați trebuie să evite contactul cu persoanele care ar putea muri de gripă! Așadar nepoții bolnavi nu trebuie duși la bunici dacă aceștia sunt bolnavi cronici, iar sugarii trebuie izolați de frații mai mari care prezintă simptome de infecție respiratorie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter