Care sunt efectele dozei trei de vaccin anti-COVID-19, conform unui epidemiolog

De Unica.ro, pe

Din 28 septembrie începe vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19. Care sunt însă efectele acesteia?

A treia doză poate fi făcută de oricine are cel puțin șase luni de la rapel. Este recomandat să se vaccineze cu a treia doză cadrele medicale, profesorii și persoanele vulnerabile (vârstnicii de peste 65 de ani, cu boli cronice). Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a povestit pentru Digi24 mai multe despre a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

Emilian Popovici a explicat că a treia doză de vaccin consolidează protecția în fața formelor grave ale bolii, adăugând că oamenii din țările unde a început vaccinarea cu a treia doză nu au avut efecte adverse. „Doza trei se poate face după ce trec șase luni de la vaccinarea completă”, a spus Popovici. „Este utilă și consolidează protecția față de formele grave de boală. În țările unde oamenii au făcut deja doza trei nu au fost reacții adverse sub nicio formă diferite față de cele de la dozele precedente. Din discuțiile cu oamenii din zone unde s-a făcut doza trei, a reieșit că nu au avut nici măcar reacțiile obișnuite de la dozele anterioare”.

Citește și: Studiu: expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați anti-COVID-19

Citește și: Care sunt categoriile de persoane care vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID-19

Citește și: Situația vaccinării pe orașele din România – București și Cluj, în frunte

Citește și: Șefa Comisiei Europene vorbește despre o „pandemie a nevaccinaților”

Medicul a spus că România este momentan pe o pantă ascendentă din punct de vedere al infectărilor COVID-19, iar „creșterea este vertiginoasă”. „Ce se va întâmpla în viitor e legat de cum vor fi luate și respectate măsurile”, a zis epidemiologul. „Virusul infectează după oferta care i se face: dacă măsurile sunt nepotrivite, infectarea este mare”.

A treia doză de vaccin va fi făcută cu un ser pe bază de ARN mesager (adică fie Pfizer, fie Moderna), la șase luni de la prima schemă de vaccinare, indiferent de serul primit prima dată. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson vor primi un ser diferit. În primă fază, categoriile de persoane care vor avea prioritate la vaccinarea cu a treia doză sunt:

  • populația vârstnică;
  • bolnavii oncologici; pacienții care au trecut prin transplant;
  • pacienții cronici – boli pulmonare, cardiovasculare, renale, endocrinologice – diabet zaharat, bolile cronice sub tratament imunosupresor;
  • pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe; personalul medical;
  • angajații din sistemul de învățământ.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter