Edamame – ce sunt și ce beneficii au pentru sănătate

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 19 octombrie 2022, 11:18

Edamame reprezintă o gustare foarte populară în Japonia și deosebit de apreciată pentru calitățile ei nutritive. Află ce sunt boabele de edamame, cum se consumă și cum se prepară.

Cuprins

Boabele de edamame sunt boabe de soia fragedă, care nu s-au copt pe deplin. Ele se găsesc în comerț congelate, ambalate direct în păstaia verde care le conține.

Așa cum noi apreciem și consumăm boabele fragede de mazăre verde, la fel și japonezii folosesc edamame pentru diverse gustări, garnituri și preparate foarte sănătoase.

Ce secret ascund boabele de edamame

Soia este o plantă prolifică, ușor de cultivat și foarte populară. Este și o plantă ieftină, din care se pregătesc tot felul de preparate, de la cubulețe uscate folosite pe post de carne, la binecunoscutul lapte de soia.

Boabele fragede și tinere de edamame, adică boabele verzi de soia ascund un secret pe care doar cultivatorii cu experiență îl cunosc. Ele nu pot fi culese decât într-o anumită perioadă a anului, timp de numai 3 – 4 zile.

Edamame trebuie culese cât sunt foarte fragede, suculente și dulci. În câteva zile, ele se coc rapid, se maturizează și capătă o consistență de cauciuc. De aceea, cultivatorii cu experiență au un preț mai piperat pentru edamame, care nu pot fi cultivate decât într-o perioadă foarte scurtă a anului.

Ce gust au boabele de edamame

Edamame - ce sunt și ce beneficii au pentru sănătate
Sarea și piperul fac edamame mai gustoase. Acestea se consumă fără păstaie!

Cine a consumat aceste boabe verzi de soia știe că sunt destul de apetisante. Boabele sunt moi, dar au un înveliș crocant. Miezul lor este dulceag și are o aromă subtilă de nucă.

Edamame se culeg cu tot cu păstăile verzi, care mențin boabele fragede. Păstăile se congelează rapid și se gătesc în apă cu sare.

Gustul boabelor rămâne la fel de bun, chiar dacă au fost congelate și apoi fierte sau gătite la aburi.

Păstăile nu se mănâncă, deoarece sunt foarte tari. Se consumă doar boabele din interior.

Cum se gătesc păstăile de edamame

Păstăile de edamame trebuie fierte, gătite la aburi sau coapte la tigaie pentru ca boabele din interior să fie comestibile și să capete acel gust ușor crocant când sunt consumate.

Ele sunt populare în bucătăria japoneză, chineză, coreeană sau indiană.

Timpul de fierbere pentru boabele mici este foarte scurt, între 1 și 3 minute. Boabele mai mari pot fi fierte timp de 5 – 7 minute. Apa trebuie să fie sărată, pentru a da un gust mai bun păstăilor de soia fragede.

Edamame se consumă ca atare, cu puțină sare, alături de o bere sau de un sake.

Ele pot fi adăugate în salate de legume sau pot constitui o garnitură pentru sushi.

Boabele de edamame sunt delicioase, bine fierte, cu usturoi și piper.

Pot fi adăugate în supele cremoase de legume, alături de ceapa verde sau usturoi verde.

Edamame – valori nutritive

Așa cum soia este considerată un aliment complex, care poate înlocui carnea, datorită fibrelor, proteinelor și acizilor minerali, boabele verzi de soia sunt considerate foarte sănătoase și nutritive. Ele sunt apreciate de consumatorii din Asia pentru gustul lor și mai ales pentru aportul ridicat de calciu și magneziu.

Iată ce conține 100 gr de edamame

  • Calorii 121
  • Lipide 5 g
  • Lipide mononesaturate 1,3 g
  • Sodiu 6 mg
  • Potasiu 436 mg
  • Carbohidrați 10 g
  • Fibre alimentare 5 g
  • Zahăr 2,2 g
  • Proteine 11 g
  • Vitamina C 6,1 mg
  • Calciu 63 mg
  • Fier 2,3 mg
  • Magneziu 64 mg

Ce beneficii pentru sănătate au boabele de edamame

Edamame - ce sunt și ce beneficii au pentru sănătate
Salată cu edamame, porumb, ceapă și ardei gras… o adevărată gustare sățioasă și sănătoasă!

Soia reprezintă o sursă complexă de proteine și poate înlocui carnea de pasăre sau de porc. Soia conține cei 9 aminoacizi de bază pe care îi conține și carnea și poate fi gătită cu tot felul de sosuri și condimente care îi sporesc gustul.

La fel ca soia, boabele fragede de edamame sunt o sursă importantă de proteine, vitamine din grupul B și săruri minerale.

Ajută sănătatea inimii

Boabele de edamame au un conținut scăzut de grăsimi și de zahăr. Datorită fibrelor și proteinelor de calitate, edamame împiedică acumularea de zahăr și țin sub control nivelul insulinei. Astfel, ele ajută inima și tensiunea arterială, alături de celelalte legume cu care se consumă de obicei aceste boabe.

Bune pentru digestie

Edamame au un conținut destul de ridicat de fibre, care pot provoca balonare persoanelor care au un stomac mai sensibil. Persoanele care pot consuma fără probleme soia, mazăre și fasole, nu vor avea probleme să consume edamame. Din contră, aceste boabe fragede ajută digestia.

Sprijină imunitatea

Boabele verzi de soia sunt apreciate pentru conținutul ridicat de săruri minerale. Ele sunt bogate în sodiu, magneziu, calciu și potasiu. Datorită acestor săruri, precum și datorită vitaminelor din grupa B, a acizilor grași Omega 3 și Omega 6, edamame contribuie la o mai bună imunitate a organismului.

Întăresc oasele și articulațiile

Tot datorită concentrației bune de săruri minerale, boabele de edamame se consumă pentru protejarea articulațiilor și pentru întărirea oaselor.

Bune la dietă

Boabele de edamame sunt sățioase și constituie o gustare bogată pentru după amiază, alături de o salată. Ele sunt recomandate în dietă pentru a înlocui carnea și brânza grasă. Consumate alături de legume proaspete și bune, edamame sunt o adevărată porție de sănătate, nutritive și sățioase, sărace în calorii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter