Cum combinăm alimentele de Paște ca să nu ne îngrășăm. Câte ouă sau câtă carne de miel mâncăm

De Simona Tudorache, pe

Perioada Sărbătorilor este în general un prilej de ospăț, grație preparatelor diverse, care mai de care mai apetisante. Cu toate astea, specialiștii în sănătate și nutriție îți recomandă să te gândești mai mult la sănătatea ta și să alegi cu grijă și cumpătare bunătățile de pe masa de Paște.

Câteva mici, dar esențiale modificări în alimentație te pot ajuta să eviți neplăcerile și, totodată, să rămâi la aceleași cifre pe cântar.

Cum combinăm alimentele de Paște ca să nu ne îngrășăm

Oricât de gustoase ar fi și indiferent de mirosul îmbietor pe care îl emană atunci când sunt gătite în cuptor, preparatele tradiționale de Paște sunt concentrate din punct de vedere caloric, iar combinația dintre toate alimentele de pe masă furnizează mulți carbohidrați, proteine și grăsimi. Astfel, un principiu de bază este cel de a limita cantitatea în care consumi preparatele de Paște. Este important să te mulțumești cu porții decente, ca să nu existe riscul de apariție a unei indigestii, și nici cel de îngrășare.

Alexandra Alexandru, dietetician nutriționist, te ajută să îți gândești din timp masa de Paște, astfel încât să fie delicioasă, prietenoasă cu silueta și, mai presus de orice, sănătoasă. Primul pas în a te hrăni sănătos de Paște este dat de modul în care îți propui, chiar de la bun început, să decurgă evenimentele pascale anul acesta, pentru tine și toți cei dragi, din perspectiva alimentației.

Cu alte cuvinte, poți face din masa de Paște un prilej de tihnă și de aprofundare a legăturii cu familia și prietenii, și mai puțin un pretext pentru încălcarea propriilor reguli de dietă și, implicit, pentru stări de rău și acumulare a kilogramelor în plus.

Cum combinăm alimentele de Paște ca să nu ne îngrășăm. Câte ouă sau câtă carne de miel mâncăm

„O direcție importantă ar fi următoarea: să mănânci puțin din tot, pentru că nu spune nimeni să renunți la preparatele clasice de Paște, ci doar să mănânci mai adaptat, astfel încât mesele să nu fie extrem de bogate în calorii. Este important să ai la fiecare masă legume proaspete, carnea de miel să fie obligatoriu însoțită de salată verde, să ai pauze de 4-5 ore între mese, iar cina să fie frugală. Astfel împiedici luarea în greutate”, explică Alexandra Alexandru, dietetician, pentru UNICA.RO.

Evită salata boeuf și sarmalele de Paște!

Disconfortul abdominal este produs, de cele mai multe ori, de o combinație nepotrivită a mai multor tipuri de alimente, în special prăjeli și carne. „Am observat o tendință destul de răspândită printre alegerile culinare ale românilor, respectiv salata de beuf și sarmalele prezente pe masa de Paște. Aceste preparate sunt specifice, mai degrabă, tradițiilor de Crăciun, de aceea recomand să fie evitate, pentru a putea facilita un meniu ceva mai ușor.

Este mult mai bine pentru siluetă, dar și pentru sănătate, ca de Paște să optezi cu precădere pentru legume, verdețuri, alimente proaspete și pline de viață, în locul preparatelor mai grele pe care le poți amâna pentru sărbătorile de iarnă.”, recomandă Alexandra Alexandru, dietetician.

Carnea nu se amestecă, în general, cu ouă și lactate

O idee apreciată de nutriționiști este cea de a asocia preparatele din carne cu legume, salate și verdețurile, mai ales că primăvara există multă ofertă și varietate pe piață. Legumele și verdețurile sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea unei digestii bune și oferă senzația de sațietate, în timp ce carnea este o sursă importantă de proteine și nu numai.

Prin urmare, combinarea cărnii cu legume, salată și verdețuri, primăvara, este o modalitate excelentă de a obține toți nutrienții esențiali.

La mesele în care se regăsesc preparate tradiționale este de preferat să nu amesteci carnea cu ouă și lactate, pentru a nu îngreuna digestia, mai bine le separi pe mai multe mese.

Dacă optezi pentru fructe, nu uita că acestea se mănâncă la o distanță de circa 2 ore după masă. Acest sfat este valabil și pentru preparate precum cozonacul, dar nu și pentru cei ce suferă de diabet de tip 2, care ar trebui să evite creșterile glicemiei consumând din cele două ca desert.

Ouăle de Paște: câte mâncăm

Ouăle sunt un aliment complex și o sursă excelentă de nutrienți. Sunt pline de proteine, acizi grași Omega-3, vitamine și minerale esențiale cum ar fi fierul, vitaminele A, B12 și D. Oul este un tonic cerebral important, deoarece conține fosfor. Ouăle sunt surse bune de antioxidanți și au un conținut scăzut de grăsimi și colesterol. De asemenea, sunt un aliment ușor de pregătit și o sursă ieftină și nutritivă de proteine.

De Paște, aceste alimente au o simbolistică aparte, ceea ce nu înseamnă că trebuie, totuși, consumate în exces.

Specialiștii recomandă cel mult 2-3 ouă pe zi, în perioada Sărbătorilor Pascale. După această perioadă, o mică pauză de la acestora ar fi binevenită.

Cel mai bine este să asociezi consumul de ouă cu legume, ceapă verde, castraveți, roșii, ardei, ridichii etc.

Consumă carnea de miel cu moderație!

Alimentul-vedetă al mesei de Paște este carnea de miel sau de oaie. Aceasta ar trebui consumată cu precauție, destul de rar, dat fiind că este o carne grasă și care poate să contribuie la creșterea nivelului de colesterol și a riscului bolilor de inimă.

„Carnea de la animalele care se hrănesc în libertate este cel mai bun tip de carne, iar mielul și oaia fac parte din această categorie. Se recomandă asocierea fripturii din carne de miel și a produselor derivate cu salată de crudități și fibre, pentru a fi mai ușor de digerat și pentru a echilibra colesterolul din sânge”, subliniază Alexandra Alexandru.

Cum preparăm carnea de miel

Încearcă să eviți prepararea cărnii de miel sau de oaie cu mult ulei sau prăjirea ei, pentru că această metodă îi amplifică excesiv valoarea calorică.

O bună metodă de preparare a cărnii de miel este cea de a o înveli în hârtie de copt, alături de plante aromatice și condimente. Acest tip de carne se gătește cel mai bine la cuptor, la foc mic, sub 160 de grade Celsius.

100 de grame de friptură, alături de legume crude, este prânzul optim de Paște. Te vei sătura și, totodată, masa îți va oferi toate vitaminele din grupul B, precum și Zinc, foarte importante pentru sistemul imunitar.

Citește și: Cum tratezi corect indigestia

Ciorba de miel – o alternativă pentru cină

Dacă alegi să incluzi și ciorba de miel în meniul de Paște, o idee bună ar fi să o consumi la masa de seară. Cioarba de miel este un preparat echilibrat, din punct de vedere caloric și nutrițional, care îți oferă rapid senzația de sațietate.

„Este important, dacă vrei să eviți kilogramele în plus, să limitezi consumul drobului la 1-2 felii pe zi”

Unul dintre cele mai apetisante preparate de Paște este, bineînțeles, drobul. Reprezintă o parte importantă a bucătăriei tradiționale românești și se prepară din organe de miel, legume și diverse condimente.

De obicei, se servește în ziua de Paște, alături de alte preparate tradiționale. Drobul este bogat atât în proteine, cât și în grăsimi. Organele interne folosite în rețetă, precum ficatul (un bun antianemic), sunt surse de vitamine B, cu rol în facilitarea reacțiilor metabolice, combaterea oboselii și stimularea activității sistemului nervos central. Este important, dacă vrei să eviți kilogramele în plus, să limitezi consumul drobului la 1-2 felii pe zi, alături de salată verde și legume.

Citeşte și: Denise Rifai: „De Paște vreau să mă odihnesc și să merg la Înviere”. Ce i-a transmis lui Dan Bittman / Exclusiv

Cozonacul: cum îl consumăm

Dacă îți place cozonacul și chiar nu ai niciun plan să te abții de la un desert pufos și atât de minunat, Alexandra Alexandru îți dă undă verde, cu condiția să consumi maxim 1-2 felii/zi, de preferat la micul dejun, în asociere cu un chefir, ayran sau iaurt. Te poți bucura și de un pahar de lapte dulce, în funcție de cât îl tolerezi ca adult.

Alcool și băuturi dulci

Este greu să reziști tentației unui pahar bun de vin, alături de preparatele tradiționale. Vestea bună este că nu trebuie să renunți de tot, ci doar să încerci să rămâi, cum s-ar spune, în grafic. Mai exact, un consum moderat de alcool înseamnă maximum 20 de grame de alcool pe zi, pentru bărbați, și 10 grame pentru femei, potrivit specialistului.

Toate sucurile și băuturile răcoritoare din supermarket pot contribui la apariția surplusului de kilograme, așa că, acolo unde este posibil, alegem să consumăm doar apă sau alte băuturi cu puține calorii, precum ceaiurile. Dacă îți este poftă de suc din fructe, încearcă să îl prepari chiar tu, evitând să cumperi produse sintetice, cu foarte mult zahăr.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter