Dr. Oz: Cât de bine îţi cunoşti vaginul. Ce e normal şi ce nu

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 12:35

Fiecare femeie are particularităţile ei, în materie de zona genitală şi sănătatea sexuală. Află de la Doctor Mehmet Oz cât de bine îţi cunoşti vaginul. Ce e normal şi ce nu.

Cum arată un vagin sănătos

Doctor Oz explică cel mai bine că fiecare femeie este diferită, iar zona intimă nu face excepţie de la această regulă.
Secreţiile vaginale sunt diferite, de la femeie la femeie, în funcţie de vârstă, boli, medicaţie, perioadă a lunii, sau dacă femeia este sau nu gravidă.
Mucusul vaginal are un rol foarte bine definit : ajută spermatozoizii să înoate mai uşor şi mai rapid spre ovul, pentru a-l fecunda, lubrifiază penisul pentru a reduce frecarea ţesuturilor în timpul actului sexual şi elimină microorganismele care cauzează infecţii vaginale.
Doctor Oz insistă ca fiecare femeie să îşi examineze atent vaginul, cu ajutorul unei oglinzi, astfel ca orice schimbare în aspect, culoare, consistenţa secreţiilor, miros, etc, să fie observată cât mai curând şi tratată mai eficient.

Ce culoare trebuie să aibă secreţiile vaginale normale

Dacă mucusul din vagin este transparent sau uşor alburiu, ca albuşul de ou, secreţia este normală. Dacă eşti deshidratată (vara, pe canicul, după sală, etc), poate avea o tentă uşor gălbuie când se usucă pe lenjerie. Dacă vezi o secreţie gri, verde, galbenă, roz sau roşie, ceva nu este în ordine. Firişoarele de sânge din mucus pot indica chiar şi o sarcină.
Dr. Oz: Cât de bine îţi cunoşti vaginul. Ce e normal şi ce nu

Consistenţa secreţiilor

Textura secreţiilor tale vaginale va fi diferită în momente diferite ale lunii (ovulaţie, menstruaţie) şi dacă eşti excitată sexual. Dacă secreţiile arată ca o spumă, ca brânza de vaci sfărâmicioasă, sau au un miros de peşte, probabil că suferi de o infecţie vaginală.

Cantitatea secreţiilor vaginale

Şi cantitatea de secreţie vaginală variază în funcţie de mai mulţi factori. Secreţiile sunt mai voluminoase în timp ce eşti excitată sau la ovulaţie şi se reduc considerabil la menopauză. Dacă cantitatea secreţiilor creşte brusc, astfel încât ai nevoie zilnic de un absorbant, mergi la doctor.
Doctor Oz e convins că numai de tine depinde cât de bine îţi cunoşti vaginul. Ce e normal şi ce nu depinde de corpul tău şi de starea ta generală de sănătate. Orice schimbare bruscă indică,d e obicei, o infecţie sau o modificare la nivel vaginal, care necesită examinarea de către un medic ginecolog.
Sursa foto cover: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter