Doza 3 de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna se va administra în cantitate înjumătățită – care este explicația

De Unica.ro, pe

Doza 3 de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna se va face în România cu o cantitate înjumătățită de ser, față de primele două doze.

Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, Valeriu Gheorghiță. El a spus că răspunsul imun este la fel ca la doza întreagă de ser Moderna, iar frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse, conform datelor companiei Moderna.

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă utilizarea dozei de booster Moderna persoanelor care au primit prima schemă de vaccinare cu același ser. Doza booster este recomandată la șase sau opt luni de la a doua doză.

„O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, după minim 6 luni”, a spus Valeriu Gheorghiță, conform Digi24.

Citește și: Studiu: a treia doză de vaccin Pfizer are eficiență de 95% împotriva formelor simptomatice de COVID-19

Citește și: Mărturiile pacienților COVID-19 din spital; „Să se vaccineze, să nu ajungă ca mine, cu un picior în groapă”

Citește și: Secretarul de stat Andrei Baciu: „47% din populația globului s-a vaccinat împotriva COVID. Ce știe jumătate din planetă și nu știm noi?”

Citește și: OMS: în ritmul actual, România are nevoie de doi ani și jumătate să ajungă la 70% din populație vaccinată anti-COVID-19

Doza înjumătățiă de ser Moderna are 50 de micrograme, prin comparație cu 100 micrograme (cantitatea inițială).

„Pentru cei care au făcut doza întreagă nu este nicio problemă, nu e o contraindicație, dar Moderna a depus date care arată că la această doză înjumătățită, răspunsul imunologic, adică efectul pe protecție este similar ca la doza întreagă, dar frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât la doza întreagă”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

România a ajuns la 6.000.000 de persoane vaccinate, după cum arată CNCAV: „„Astăzi am depășit pragul de 6.000.000 de persoane vaccinate cu schemă completă. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19”, au transmis reprezentanții CNCAV”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter