Îndulcitorii artificiali în dietă, periculoşi sau nu?

De Libertatea pentru femei, pe

Despre îndulcitorii artificiali s-au scris nenumărate texte, au fost făcute studii, însă nelămuriri încă există. De aceea, vom aduce mai multe lămuriri cu ajutorul medicului specialist.
Multe persoane care nu sunt diabetice folosesc îndulcitori artificiali în alimentaţie, atât în curele de slăbire, cât şi pentru menţinerea greutăţii. La ce riscuri pentru sănătate se expun aceste persoane? Medicul specialist în diabet şi boli de nutriţie susţine că „eventualele riscuri la care se expun subiecţii sănătoşi sunt minime (cuantificate pentru fiecare dintre îndulcitori prin studii clinice realizate pe animale cu ajutorul dozelor toxicologice de 50-100 de ori mai mari decât în consumul zilnic); pot apărea diverse forme de cancer în acele condiţii care nu se regăsesc în consumul real. Cel mai cunoscut este cancerul de vezică pentru aspartam.
Acestea există, nu sunt negate de producător, numai că riscul este atât de mic încât poate fi neglijat. Dar precizez: pentru un consum raţional!”, explică dr. Ciprian Constantin. Cât despre mitul conform căruia ficatul ar putea avea de suferit în urma consumului de îndulcitori, asociat uneori şi cu cel de zahăr, şi în acest caz medicul ne linişteşte. „Există, poate, o oarecare agresiune prin metabolizarea îndulcitorilor artificiali, ca pentru orice aliment artificial, însă nu se poate spune că «ficatul este dat peste cap». Practic se obţine o mai puternică îndulcire a alimentului cu un aport mai mic de calorii.”

Îndulcitori artificiali sau naturali?

Variante considerate mai indicate ar putea fi îndulcitorul 100% natural stevia rebaudiana sau mierea. În magazinele noastre naturiste găsim dulcostevina în formă de praf sau lichidă, uşor de dozat, prin numărarea picăturilor necesare pentru îndulcire. Sunt suficiente 6 picături pentru un pahar de limonadă de 200 ml şi 8 picături pentru o cană cu ceai de 300 ml. Dar care este totuşi modalitatea de îndulcire ideală? Răspunsul este: „nu există cea mai sănătoasă combinaţie”.
Tot medicul subliniază însă că „produsele naturale, extractele, vor avea mereu întâietate în faţa produselor artificiale ca: aspartam, sucraloză, neotamul, acesulfam de potasiu și zaharină. Pentru toate acestea sunt cunoscute şi efectele secundare pe care le au: gust metalic (pentru aspartam), gust amărui când este folosit la temperaturi înalte (zaharină) şi eventuale asocieri cu efecte negative pentru sănătate, dar doar în doze foarte mari, în studii experimentale.”

Îndulcitorii artificiali păcălesc pancreasul

Studii recente, dar controversate, atrag atenţia că prin consumul de îndulcitori artificiali este redus numărul de calorii, dar această reducere poate duce ulterior la creşterea apetitului pentru dulciuri! Când receptorii de gust simt dulcele oferit de îndulcitori, pancreasul ar secreta mai multă insulină decât e necesar. Există ipoteza că aşa s-ar ajunge la niveluri ridicate de insulină şi în cazuri grave (în urma unui consum exagerat) la dereglarea ireversibilă a metabolismului, ce duce la diabet şi cancer de pancreas (precizare: cauza diabetului zaharat şi a cancerului este multifactorială). Soluţia salvatoare este să consumi mâncare naturală şi neprocesată, care hrăneşte corpul.

Îndulcitorii artificiali, doar pe perioade limitate

Consumul de îndulcitori artificiali este recomandat mai ales când se încearcă limitarea aportului caloric din glucide: în dieta pacientului cu diabet zaharat, în cura de slăbire, în menţinere, pe perioade limitate de timp şi cât mai variat (în ce priveşte tipul îndulcitorului). Şi chiar dacă, să spunem, o persoană urmează o dietă strictă timp de o lună şi foloseşte numai îndulcitori, apoi revine brusc la consumul de zahăr, „nu se întâmplă nimic!”, ne asigură dr. Ciprian Constantin. „Prin capitalul enzimatic pe care îl avem, mai ales când vorbim despre o persoană sănătoasă şi nu de un pacient, ficatul îşi face datoria ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Va creşte însă aportul caloric”, adaugă specialistul.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter