Vrei să slăbeşti? Vezi ce analize trebuie să faci înainte de dietă!

De Libertatea pentru femei, pe

Ceea ce îi poate dărui cuiva silueta ideală, pe tine te poate îngrășa. Nu face ce fac alții. Fiecare om e unic în felul său! Aşa că, dacă vrei să slăbeşti, fă-ţi aceste analize înainte să începi o dietă.
Că nu suntem la fel e deja bine-cunoscut. Totuși, „spiritul de turmă” funcționează, mai ales când vine vorba despre siluetă. În loc să privim stilul propriu de viață și să ne corectăm greșelile, preferăm să urmăm sfaturi venite prin „telefonul fără fir”, diete drastice, să luăm leacuri-minune, doar-doar om scăpa de kilogramele care ne deformează imaginea de sine. Rezultatul? Dezastruos. Ca să reușești, înainte de toate, fii sinceră cu tine însăți. Primul pas este să-ți faci un set de analize, cu care să te prezinți la medicul endocrinolog sau specialist în boli de nutriție. Acesta e startul unei diete personalizate care chiar funcționează!

Ce analize să faci dacă vrei să slăbeşti sănătos

Înainte de a începe orice cură de slăbire, este necesar să-ți testezi capacitatea de a-i face față. Or analizele de sânge spun totul despre starea ta de sănătate. Un pachet complet de teste de laborator trebuie să cuprindă neapărat:
1. VSH
Viteza de sedimentare a hematiilor cu valori ridicate e semnal de alarmă. Medicul știe astfel dacă organismul va reacționa favorabil la dietă.
Slăbit rapid: Dieta rapidă de vacanţă -7 kg în 7 zile
2. Grupa sanguină și RH-ul
Acestea vor da indiciile necesare pentru o caracterizare sumară a personalității și stilului de viață.
3. Hemograma completă
Cunoscută ca HLG, oferă informații despre numărul de celule roșii și albe, dar și asupra unor posibile afecțiuni. E bine să soliciți și formula leucocitară (FL), precum și indicii eritrocitari, care dau informații asupra unor infecții acute.
4. Examen tiroidian
Cel mai des solicitate pentru depistarea unor afecțiuni tiroidiene sunt TSH, T3 și T4. Tyrotropina sau TSH măsoară cantitatea de hormoni secretată de glanda tiroidă, în timp ce T3 și T4 oferă detalii asupra funcțiilor glandei, putându-se astfel determina o hiper sau hipotiroidie.
5. Colesterolul total
Nivelul exact al colesterolului se poate stabili după un test care sesizează cantitățile de colesterol bun
(HDL) și rău (LDL) din sânge. Influențează metabolismul grăsimilor, așa că este foarte important rezultatul.
6. Fibrinogenul
Această analiză oferă informații despre buna funcționare a ficatului. Valorile mari pot indica afecțiuni cardio-vasculare, riscul de infarct, reumatismul sau prezența unor tumori maligne.
7. Transaminazele
TGO și TGP observă starea de sănătate a ficatului. Valorile crescute nu înseamnă neapărat boală, ci risc de îmbolnăvire.
8. Trigliceridele
TGL indică riscul de a dezvolta arteroscleroză. În general, valorile scăzute indică hipertiroidie, infecții, iar cele crescute, afecțiuni renale sau hipotiroidie.
9. Creatinina
Arată starea masei musculare. Se studiază prezența ei atât în sânge, cât și în urină. Valorile ridicate indică, de obicei, insuficiență renală cronică sau distrofie musculară, în vreme ce valorile scăzute arată o posibilă hipotiroidie.
10. Proteine totale, calciu și minerale
Analizele detaliate ale proteinelor pot indica deshidratarea organismului, dacă au valori crescute, cele scăzute arătând prezența unor posibile afecțiuni, precum ciroza. Calciul total și cel ionic indică starea sistemului osos, dar și anumite probleme de coagulare a sângelui ori probleme renale. Importante sunt și valorile pentru Magneziu, Potasiu, Zinc, Fier și Sodiu.
11. Ureea și acidul uric
Un nivel scăzut al ureei poate indica un consum prea mic de proteine sau afecțiuni hepatice, în timp ce nivelul crescut arată prezența unor afecțiuni renale. Valoarea acidului uric variază în funcție de alimentație, sex, vârstă, factori genetici, stări fiziologice. Când rezultatul arată un nivel crescut, poate fi vorba despre gută, boli infecțioase, insuficiență renală, chiar și leucemie.
12. Glicemia
Valorile normale ale zahărului din sânge dau undă verde unui regim de slăbire. Dacă, însă, glicemia nu e în limitele normale, există suspiciuni cu privire la diabet, motiv pentru care se iau măsuri speciale.
13. Sumarul de urină
Constă în analiza calciului, creatininei, proteinelor și ureei din urină. Acesta oferă detalii referitoare la posibilele retenții de apă, precum și la prezența unor boli, cum sunt diabetul, reumatismul, insuficiența renală.
Fii sinceră cu specialistul
Dacă vrei să beneficiezi de o dietă cu adevărat eficientă, va trebui să fii cât se poate de cooperantă și de deschisă în fața medicului. Răspunde-i cu sinceritate la toate întrebările, chiar dacă acestea țin de intimitate. Va fi interesat să afle detalii despre mediul tău de viață, de lucru, despre alimentație, obiceiuri personale, tabieturi, activități zilnice, chiar și de viața sexuală.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter