Dietă: Cum să slăbeşti în timp ce dormi

De Erika Chivu, pe

Ai început o mulţime de diete şi nu ai reuşit să ţii niciuna? Poate fi din cauza lipsei de somn. Vezi ce legătura are somnul cu dieta, exerciţiile şi slăbirea.
Faptul că dormim tot mai puţin este unul din factorii care au dus la „epidemia” de obezitate ce afectează toată lumea. Pe lângă faptul că mâncăm greşit şi nu facem mişcare, ne mulţumim cu tot mai puţine ore de somn, iar oboseala perpetuă în care trăim încurajează acumularea kilogramelor.
Un somn suficient de lung şi odihnitor nu numai că îţi dă energie şi o stare de bine, dar îmbunătăţeşte şi capacitatea organismului tău de a arde grăsimi.

Ce legătură este între somn şi slăbire

Atunci când eşti obosită fiindcă ai dormit puţin sau prost, organismul tău funcţionează cu ultimele picături de energie şi caută cu disperare surse noi. Cum nu poţi să dormi, singura sursă de energie este mâncarea cât mai bogată în zahăr şi/sau calorii: ciocolată, chipsuri, covrigi, produse de patiserie, etc. O astfel de gustare îţi ridică brusc glicemia, ceea ce înseamnă că te simţi plină de energie pe moment. După numai câteva ore, glicemia scade la fel de brusc şi intri din nou într-o stare de moleşeală, lipsă de concentrare şi „lene”. Ai nevoie de o nouă gustare şi ciclul se reia.
Cel mai probabil, la sfârşitul zilei vei fi prea obosită ca să faci sport sau ca să găteşti ceva sănătos, dar din cauza dulciurilor pe care le consumi seara nici nu poţi să dormi bine, ceea ce înseamnă că aă doua zi o iei de la capăt.
Aşa ajungi ca zi de zi să consumi alimente pline de calorii care nici măcar nu îţi hrănesc cu adevărat corpul.
Lipsa de somn duce la dezechilibre hormonale care îţi dau peste cap metabolismul – foamea este mai greu de suportat, nu îţi mai dai seama când eşti sătulă, ai o poftă de mâncare mai mare şi pofte mai puternice – deci e aproape imposibil să ţii o dietă aşa cum trebuie.

Cum să dormi mai bine

Dacă în prezent dormi numai câteva ore pe noapte, treci la un program de somn normal şi vei vedea cum kilogramele încep să se “topească”. Dar ţine cont că nu contează doar numărul de ore dormite, ci şi calitatea somnului. Degeaba petreci 8 ore pe noapte în pat, dacă te trezeşti des sau dormi “iepureşte”.
Ca să ai un somn mai bun, evită cofeina după ora 14:00. Multora li se pare că aceasta nu le afectează somnul. De fapt, cofeina te poate lăsa să dormi, dar va fi un somn superficial, neodihnitor.
A doua condiţie pentru un somn bun este mişcarea. Dacă nu ai timp să faci sport dimineaţa, îl poţi face şi seara. Ce mai probabil, sportul nu îţi va afecta în mod negativ somnul. Cel mai important e să faci mişcare. Mai puţin contează când anume o faci.
De asemenea, ai grijă la ceea ce mănânci seara. Mesele prea mare, alcoolul, condimentele te pot ţine trează sau te pot face să te trezeşti în timpul nopţii.

Indiciul de astăzi, 23 iulie, este SANI

Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter