Sănătate şi dietă: De ce te îngraşi în post?

De Libertatea pentru femei, pe

În perioada postului, deşi lista cu alimente permise e limitată, fiind recomandate produsele vegetale, multe persoane se îngraşă. Nutriţionistul explică de se întâmplă acest lucru şi cum îţi poţi menţine greutatea sau chiar slăbi, mâncând pe săturate.
Postul poate fi echivalentul unei diete sănătoase bazate pe legume, fructe, seminţe, deci alegeri sănătoase, doar că unele persoane, în loc să slăbească sau să îşi menţină greutatea, reuşesc să îşi rotunjească formele. După cum ne lămureşte doctorul Şerban Damian: „Unii oameni se îngraşă în perioada postului pentru că îşi alcătuiesc regimul alimentar zilnic preponderent din produse neprietenoase cu silueta.
Mai exact, este vorba de alimente din făină albă (pâine, covrigi, produse de patiserie), dulciuri (gemuri, dulceţuri), cartofi, plus un adaos substanţial de grăsimi vegetale (margarină, uleiuri). Această combinaţie predispune la acumularea de kilograme.”

► Alege proteine vegetale, fructe şi legume!

Dacă nu vrei să rişti acumularea surplusului nedorit, ia seamă de câteva recomandări ale medicului specialist. Acesta spune: „Pentru a preveni creşterea în greutate, persoanele care ţin post trebuie să includă în alimentaţie surse vegetale de proteine cum sunt: mazărea, fasolea boabe, soia, lintea, ciuper-
cile. De asemenea, salatele şi fructele vor avea o pondere mare în alimentaţie, iar grăsimile, pâinea şi alte produse de panificaţie trebuie consumate cu măsură”. Fructele şi legumele au un număr mai mic de calorii, iar consumul lor constant, pe lângă detoxifiere, ajută la „topirea” kilogramelor în plus. Totodată, pentru că aportul caloriilor scade, organismul începe să consume din depozitele de grăsimi, create din cauza excesului de glucoză şi carbohidraţi folosiţi în mod normal ca sursă de energie. În timpul postului, dacă e respectat meniul adecvat, aceste rezerve de grăsimi pot deveni sursa de energie a organismului.

DE FOLOS!

Câteva variante delicioase, sănătoase şi vegetariene, care nu rotunjesc, ci, dimpotrivă,  subţiază talia, pot fi: cerealele integrale cu suc de portocale, supele, borşul de tărâţe sau de legume de toamnă, ardeii copţi, vinetele cu legume, zacusca, hummusul şi, bineînţeles, salatele de fructe sau de legume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter