Iaurt, sana sau chefir? Ce diferență este între ele

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 31 ianuarie 2023, 12:01

Consumăm frecvent iaurt sana sau chefir. Sunt lactate gustoase și sănătoase, sunt bogate în vitamine și săruri minerale și susțin imunitatea organismului. Dar care este diferența reală dintre iaurt, sana sau chefir? Gustul lor diferă, modul de preparare diferă, dar fiecare dintre ele are beneficii variate pentru sănătate.

Cuprins

Cumpărăm aproape zilnic lapte dulce, dar și iaurt, sana sau chefir. Acestea se numără printre cele mai populare lactate din România, alături de telemea și smântână. Românii iubesc lactatele și ne lăudăm cu unele dintre cele mai gustoase preparate din lapte din Europa.

Lactatele sunt hrănitoare, reprezintă o sursă importantă de proteine și vitamine, iar produsele de tip iaurt, sana sau chefir sunt foarte sățioase. Este adevărat că ele conțin multe grăsimi, dar dacă optăm pentru lactate dietetice, cu un conținut mai scăzut de grăsime, acestea sunt benefice pentru întregul organism.

Cele mai mari beneficii ale lactatelor

Iaurt, sana sau chefir? Ce diferență este între ele

Românii consumă multă brânză, dar și lapte dulce și o varietate mare de iaurturi. Persoanele cu intoleranță la lactoză evită laptele dulce, dar consumă din când în când anumite tipuri de iaurt și sana cu un conținut scăzut de grăsime, pe care le tolerează mult mai bine.

Grăsimile din lapte constituie un risc în special pentru persoanele care au deja probleme cu inima și colesterolul, dar lactatele degresate parțial sunt recomandate, iar beneficiile lor sunt importante.

Aportul de nutrienți esențiali din lactate și mai ales din iaurturi este substanțial. Iaurturile sunt bogate în proteine, calciu, magneziu, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B12 și vitaminele A, D sau E.

Iaurturile degresate parțial, între care se regăsesc și sana sau chefirul, conțin mult mai puțin colesterol și grăsimi saturate, dar își păstrează toate calitățile nutritive, vitaminele, mineralele și acizii benefici.

Mențin oasele puternice

Lactatele și iaurturile în mod deosebit conțin mult calciu, dar și vitamina D, combinație care ajută la întărirea sistemului osos, dezvoltarea oaselor în perioada de creștere și menținerea unei densități osoase bune de-a lungul vieții.

Ajută digestia

În pofida faptului că multe persoane adulte sunt intolerante la lactoză și manifestă balonare sau dureri de stomac după ce beau lapte, iaurturile sunt mai ușor de tolerat datorită acizilor și fermenților lactici. Fie că îți place iaurt, sana sau chefir, este bine să le încerci pe fiecare în parte timp de mai multe zile și să urmărești care dintre ele ajută mai bine digestia. Aceste iaurturi sunt bogate în bacterii probiotice care au un rol esențial în descompunerea și asimilarea nutrienților benefici pentru organism.

Reglează tensiunea arterială

Lactatele degresate parțial sunt benefice pentru reglarea tensiunii arteriale. Mai multe studii au demonstrat că există o legătură directă între alimentele bogate în calciu și un nivel normal al tensiunii arteriale.

Persoanele care consumă frecvent lactate degresate bogate în calciu și care evită alte alimente bogate în grăsimi animale sunt mult mai puțin predispuse riscului de a suferi de hipertensiune arterială.

Controlează greutatea  

Iaurturile parțial degresate sunt benefice și pentru persoanele care vor să mențină o greutate corporală optimă. În multe diete de slăbit, iaurtul degresat este recomandat pentru o gustare sănătoasă și sățioasă.  

Sprijină imunitatea

Probioticele din iaurturi nu sunt benefice doar pentru digestie. Ele sprijină totodată întregul sistem imunitar, accelerează eliminarea deșeurilor și pot preveni apariția unor boli grave, de la afecțiuni ale stomacului, la boli cardiace sau diabet.

Iaurturile, alimente vii

iaurt

Bacteriile, drojdiile și acizi lactici care se adaugă în diversele tipuri de iaurt, sana sau chefir sunt organisme vii, folosite în anumite concentrații pentru a obține gustul bun și textura cremoasă a lactatelor fermentate.

Pe lista acestor probiotice sănătoase putem întâlni Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus kefir, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis, Leuconostoc cremoris, Leuconostoc mesenteroides, Kluyveromyces Fragilis, Rediococcus acidilactici.

Toate aceste microorganisme vii sunt benefice pentru flora bacteriană din organismul nostru și sprijină sănătatea organismului.

Conform standardelor internaționale, iaurtul de calitate trebuie să conțină 100 de milioane de lactobacili activi la un singur gram de produs. Iar toate aceste microorganisme sunt active și bune atâta timp cât iaurturile sunt în termen de garanție. După expirarea garanției, gustul se schimbă, unele bacterii sau drojdii mor, altele devin mult mai acide și pot declanșa probleme digestive.

Cum se obține iaurtul

Laptele dulce este pasteurizat pentru a distruge bacteriile periculoase, cu potențial patogen. Ulterior, laptele este lăsat să fermenteze prin adăugarea de bacterii lactice benefice precum Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus. În urma procesului de fermentație, iaurtul capătă un gust acrișor, iar lactoza se transformă în acid lactic.

Gustul și textura fiecărui tip de iaurt depinde de fermenții lactici folosiți. Dar cel mai recomandat pentru consum zilnic este iaurtul simplu, natural, parțial degresat. Consumă cât mai rar iaurt cu fructe sau iaurt cu diverse cereale și nuci, pentru că aceste sortimente conțin de obicei cel mai mare procent de zahăr, grăsimi, arome artificiale și coloranți. Cumpără un iaurt simplu și curat, fără diverse adaosuri și arome inutile. Iaurtul natural poate fi îmbunătățit acasă cu bucăți de fructe, nuci sau verdețuri proaspete pentru un gust mai savuros.

Cum se obține sana

Sana este mai grasă decât iaurtul, dar este mai gustoasă, mai dulceagă și pe placul multor români. În schimb, este mai acidă deoarece ea se obține prin fermentarea laptelui crud, care nu a fost procesat sau pasteurizat înainte. Se adaugă fermenți lactici specifici care ajută la coagularea proteinelor și la scăderea ușoară a Ph-ului. Concentrația de grăsime din sana este de obicei de 3,6%. Datorită acestui lucru, sana este considerată mai gustoasă, dar la fel ca iaurtul este o sursă bună de calciu, de magneziu, de vitamine și proteine care ne dau energie.

Consumul de sana este recomandat mai mult persoanelor active și celor care țin diete sănătoase și echilibrate. Sana poate fi și ea combinată cu fructe sau cu nuci pentru a ajuta la digerarea mai ușoară a acestora.

Cum se obține chefirul

Iaurt, sana sau chefir? Ce diferență este între ele
granule de chefir

Acest tip de iaurt foarte gustos se obține prin fermentarea laptelui crud cu anumite granule de chefir care reprezintă o combinație de drojdii și bacterii benefice. Aceste drojdii încep să fermenteze și coagulează proteine, zaharuri și lipide, astfel că numite granule de chefir seamănă destul de mult cu inflorescența albă a conopidelor.

Mulți nutriționiști recomandă chefirul, mai ales persoanelor care au probleme de digestie și probleme cu greutatea. Chefirul este un produs natural, fără adaosuri, fără zahăr, îndulcitori sau arome artificiale. El conține anumite bacterii care nu sunt compatibile cu aceste adaosuri.

Chefirul este un produs sățios, cu grăsimi bune, ușor acru și acid și fără agenți de îngroșare. În schimb, conține anumite drojdii care îl fac mai acru și este ținut mai mult timp la fermentare decât iaurtul, ceea ce este indicat pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Cele mai importante diferențe dintre iaurt, sana sau chefir

Iaurtul se numără printre cele mai îndrăgite și populare produse din lapte. După laptele dulce, iaurtul este cel mai cumpărat. Dar nici sana sau chefirul nu sunt mai prejos, fiind și ele destul de căutate în magazinele noastre.

În funcție de culturile de fermentație folosite și de timpul alocat acestui proces, în funcție de cantitatea de grăsime și acizi, cele trei produse lactate capătă un gust diferit și pot avea diverse beneficii pentru organism. Cele mai sănătoase și bogate în nutrienți sunt iaurturile sau sana obținute din lapte de capră, dar la fel de nutritive și benefice sunt tipurile de iaurt, sana sau chefir obținute din laptele de vacă sau din laptele de oaie.

Toate aceste tipuri de lactate fermentate sunt foarte bune pentru organism. Principalele diferențe constă în gustul și textura lor, dar și în cantitatea de grăsime.  

  • Iaurtul poate fi mai dulceag sau mai acru și are o textură mult mai fluidă. Iaurturile au, de obicei, cea mai mică cantitate de grăsimi, chiar și iaurturile naturale, nedegresate.
  • Sana are un gust ușor mai dulce decât iaurtul și o textură mult mai cremoasă, datorită faptului că ea conține o cantitate mai mare de grăsime. Sana trebuie să aibă, în mod normal, un procent de 3,6% grăsime.
  • Chefirul este mai acrișor decât sana și mai acidulat decât iaurtul, dar are o textură plină, bogată și cremoasă. Chefirul are un procent ridicat de grăsime, deși se produce tot mai mult chefir parțial degresat.

În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate:

  • Iaurtul este considerat o sursă bună de calciu și de proteine și este recomandat de la cele mai mici vârste pentru sănătatea digestiei, pentru a preveni diabetul și pentru a întări sistemul muscular și osos;
  • Chefirul este considerat mult mai nutritiv decât iaurturile naturale, mai bogat în fermenți lactici și probiotice și este considerat un produs mult mai bun pentru imunitate, pentru rezistența organismului la infecții și inflamații, dar și pentru combaterea alergiilor;
  • Sana este adesea recomandată pentru persoanele cu intoleranță la lactoză și este considerată mai hrănitoare și mai sățioasă, dar nu se recomandă în perioadele în care vrei să ții o dietă.

Toate cele trei produse sunt hrănitoare și benefice pentru organism. Alegerea între iaurt, sana sau chefir ține de gustul fiecăruia dintre noi, dar și de nevoile nutriționale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter