Dovleceii, delicatese de vară cu beneficii pentru sănătate

De Adina Zamfir, pe

Dovleceii cu aroma lor fină se numără printre cele mai iubite legume de vară. Pot fi preparați în diverse moduri, inclusiv la grătar, iar beneficiile pentru organism sunt mari. Dovleceii sunt aliații siluetei tale și te hidratează în zilele călduroase de vară.

Cuprins

Înrudiți cu pepenii și castraveții, dovleceii se disting prin pulpa și aroma lor delicată. Sunt legume pline de vitamine și nutrienți, bogate în apă și săruri care combat dezhidratarea și pot fi consumați atât cruzi, cât și în diverse preparate ușoare. Până și florile de dovlecel se consumă, umplute cu legume și carne.

Origine și soiuri

Dovleceii, delicatese de vară cu beneficii pentru sănătate

Dovleceii au intrat de puțină vreme în bucătăria românească, dar se numără deja printre legumele noastre preferate. Ei sunt originari din America Centrală, dar soiurile dulci și fragede pe care le consumăm azi sunt obținute de fermierii italieni.

Dovleceii sunt recunoscuți la noi după forma ovală și alungită și după coaja de un verde foarte deschis. Cu toate acestea sunt câteva zeci de soiuri gustoase care se cultivă în lume, de culori diferite.

Există dovlecei perfect rotunzi și verzi numiți Round de Nice, alții sunt alungiți și galbeni sau portocalii, alții arată ca niște vinete gălbui, unii pot avea coaja pestriță, de o culoare verde foarte închisă, alții au dungi proeminente de verde deschis.

Indiferent de mărime, formă și culoare, dovleceii se disting prin pulpa fragedă și delicată și prin aroma lor distinctă, ca o combinație între dovleac și castravete.

Dovleceii – valori nutriționale

Aceste legume hidratante și savuroase sunt bogate în minerale care se găsesc în procente mai mici în alte legume de vară. Dovleceii aduc un aport esențial de magneziu, potasiu și calciu în dietă. De asemenea, sunt bogați în vitamina A și acid folic.

Iată cele mai importante vitamine și săruri minerale care se găsesc într-o porție de 100 gr de dovlecei cruzi.

  • 1,21 g proteine;
  • 0,32 g lipide;
  • 3,11 g carbohidrați;
  • 1 g fibre;
  • 2,5 g zaharuri;
  • 16 mg calciu;
  • 0,37 mg fier;
  • 18 mg magneziu;
  • 38 mg fosfor;
  • 261 mg potasiu;
  • 18 mg vitmina C;
  • 24 µg acid folic;
  • 200 UI vitamina A.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate

Nutrienții valoroși din dovlecei, conținutul mare de apă și săruri, de vitamina C și vitamina A fac din dovlecei o delicatesă de vară foarte sănătoasă. Cei mai tineri și fragezi pot fi consumați cruzi în salate, cu un aport și mai mare de vitamine.

Dovleceii sunt benefici pentru organism deoarece:

  • Pot combate deshidratarea în zilele toride de vară;
  • Stimulează digestia și ajută tranzitul intestinal;
  • Diminuează riscul de boli cardiovasculare datorită acidului folic
  • Au rol antiinflamator
  • Diminuează efectul procesului de îmbătrânire celulară
  • Reglează nivelul de insulină din sânge
  • Conferă senzația de sațietate și sunt recomandați în diete de slăbit

Cum se aleg dovleceii proaspeți și cum se păstrează

Dovleceii, delicatese de vară cu beneficii pentru sănătate

Coaja fermă, curată, fără urme de lovituri sau mucegai indică un dovlecel sănătos și gustos. Alege dovlecei alungiți de mărime medie, dacă vrei să îi folosești la salate sau pe grătar. Iar dacă vrei să pregătești dovlecei umpluți, alege dovlecei care au partea inferioară mai rotundă sau caută în piață soiuri rotunde ca niște portocale.

Dovleceii sunt legume foarte rezistente. Coaja lor se strică greu, doar dacă este lovită. Pot fi păstrați la frigider timp de 2 săptămâni înainte de a fi gătiți, dar se recomandă să fie preparați cât mai repede după cumpărare.

Dovleceii, curățați de coajă și tăiați rondele sau cubulețe, pot fi congelați pentru a fi folosiți iarna la ciorbe și garnituri de legume.

Cum se pregătesc dovleceii și cum se consumă cruzi

Salatele cu legume de vară, cu roșii și ardei, pot căpăta o consistență mai bogată cu rondele proaspete de dovlecei. Dacă ești la cură de slăbire, dovleceii sunt recomandați cruzi, pe grătar sau copți la airfryer.

Pentru a fi consumați cruzi, dovleceii foarte dulci se curăță de coajă, se taie pe lungime și se presară cu puțină sare. Se lasă câteva minute, apoi se taie rondele subțiri și se adaugă la salate asezonați cu ulei de măsline și lămâie sau cu o vinegretă delicioasă.

Dovleceii mai pot fi pregătiți la cuptor, umpluți cu carne și legume, la friteuza cu aer cald, la grătarul pe cărbune sau pregătiți pane cu ou și pesmet.

Pregătește mai rar dovlecel prăjit. Deși este gustos, prin prăjire se pierd aproape toate vitaminele și se distrug fibrele benefice ale acestor legume.

Cum se fac spaghetele din dovlecel

Dovleceii, delicatese de vară cu beneficii pentru sănătate

Spaghetele subțiri din dovlecei sunt foarte gustoase. Dacă te-ai sărutat de pastele obișnuite, atunci curăță dovleceii de coajă și răzuiește pulpa cu o furculiță bine ascuțită pentru a obține fâșii subțiri de spaghete.

Pune în tigaie sos de roșii, condimente, bucățele de carne sau de ciuperci, lasă-le să se prăjească timp de câteva minute, apoi adaugă spaghetele de dovlecei. Condimentează cu puțin usturoi și sare și vei obține o cină delicioasă și sănătoasă, fără prea mulți carbohidrați.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter