Ce dietă ţi se potriveşte în funcţie de vârstă

De Unica.ro, pe

Corpul femeii se schimbă cu vârsta.

Kilogramele acumulate cu timpul se transformă în două numere în plus la haine. Controlează-ţi greutatea în toate etapele vieţii: tinereţe, sarcină şi menopauză.

Între 20 şi 30 de ani: femeia independentă

DE CE TE ÎNGRAŞI
– Mănânci pe fugă sau în oraş > Alimentele fast-food, atât de apreciate de femeile ocupate, sunt adevărate bombe calorice, bogate în grăsimi şi zaharuri. Între mai multe felii de pizza, dulciuri şi sendvişuri, nu e deloc greu să iei câteva kilograme în plus.
– Nu găteşti > De cele mai multe ori, la prânz, te mulţumeşti cu un sendviş, iar la cină ori eşti prea obosită, ori mănânci pe fugă o felie de pizza sau alte semipreparate.
– Alegi alimente ieftine şi de slabă calitate > Din lipsă de bani renunţi la alimentele sănătoase şi de calitate şi le înlocuieşti cu unele mai puţin costisitoare, dar cu un conţinut ridicat de grăsimi şi E-uri şi, implicit, cu unul scăzut de proteine.

MENIUL POTRIVIT
Micul dejun > La prima masă a zilei mănâncă un bol cu cereale amestecate cu 150 ml de lapte. Combină cu fructe de sezon cum ar fi pepenele galben, nectarinele sau perele. Poţi mânca şi două felii de pâine integrală cu marmeladă sau un iaurt.

Prânzul > La masa de prânz este indicat să prepari ceva din carne de vită slabă, nu mai mult de 100 de grame, sau din peşte. Fie că o faci la cuptor sau la tigaie, foloseşte pentru pregătirea ei 3 linguriţe de ulei de măsline. Ca garnitură, fă-ţi o salată din roşii, castraveţi şi ardei gras, fă-ră să adaugi ulei. Legumele le poţi rumeni la tigaie fără ulei. Serveşte cu două felii de pâine integrală şi cu un iaurt care să ajute la digestie.

Gustarea de după-amiază > La prânz, ai voie să te răsfeţi cu o ciocolăţică de cel mult 30 de grame sau cu biscuiţi dietetici.

Cină > Pregăteşte-ţi o gustare cu paste sau cu orez. Adaugă 150 de grame de legume proaspete, 50 de g de brânză slabă şi o linguriţă de ulei. Ca desert, alege un fruct cum ar fi pepenele roşu sau strugurii.

Între 30 şi 50 de ani: viaţa de familie

DE CE TE ÎNGRAŞI
– Profiţi de plă-cerile vieţii de cuplu > Alături de soţul tău mesele de prânz şi de seară par interminabile. Bărbatul are nevoie să mănânce mai mult, iar tu tinzi să îi calci pe urme. Numai bine pentru kilogramele în plus să se acumuleze.
– Eşti mamă > Pe lângă sarcinile care şi-au lăsat amprenta pe silueta ta există şi tentaţia frigiderului mereu plin cu alimente pentru soţ sau pentru copii.
– Ţii diete nepotrivite > Ai ţinut diete drastice. Chiar dacă ai pierdut câteva kilograme, ai pus la loc şi chiar câteva în plus.

MENIUL POTRIVIT
Micul dejun > Mănâncă un iaurt sau 150 ml de lapte. Adaugă două felii de pâine integrală cu unt şi două linguriţe de marmeladă.

Prânzul > La masa principală, este bine să alegi din următoarele alimente: 100 g de ton sau un ou fiert, 150 de grame de legume proaspete sau fierte, 150 g de paste sau de orez. După masă, consumă un iaurt sau un fruct.

Cină > La cină îţi poţi pregăti o supă de legume uşoară sau poţi găti 150 g de paste, peşte sau carne macră. Foloseşte pentru mâncăruri două linguriţe de ulei de măsline. Pe lângă felul principal poţi adăuga 50 g de brânză, două felii de pâine şi un fruct.

După 50 de ani: menopauza

DE CE TE ÎNGRAŞI
– Corpul tău se schimbă > Odată cu menopauza, ovarele produc din ce în ce mai puţini hormoni feminini, lucru care creşte apetitul. În această perioadă eşti mai predispusă la retenţia de apă, iar silueta ta nu mai rezistă.
– Ai mereu poftă de gustări > Pofta de mâncare combinată cu nevoia de a ciuguli câte ceva din lipsă de ocupaţie sau plictiseală sunt suficiente pentru a te „ajuta” să iei în greutate.
– Acumulezi mai rapid > După 50 de ani rezervele energetice ale organismului se micşorează iar alimentaţia grasă tinde să o înlocuiască pe cea slabă. şi, chiar dacă consumi aceleaşi cantităţi ca înainte, eşti predispusă la îngrăşare.

MENIUL POTRIVIT
Micul dejun > La micul dejun, bea 100 ml de lapte şi mănâncă două felii de pâine neagră cu unt şi cu puţină marmeladă. Adaugă un fruct precum strugurii sau prunele.

Prânz > Fierbe 150 g de paste sau de orez cu garnitură de legume proaspete sau fierte. În plus, poţi găti 100 g de carne slabă de vită în două linguriţe de ulei. După masă, bea un iaurt sau mănâncă un fruct.

Gustarea de după-amiază > Dacă nu mai rezişti până la masa de seară, fă-ţi o gustare cu pâine şi brânză dietetică. Ai voie şi câteva tablete de ciocolată.

Cină > Prepară o supă de legume sau 100 g de carne de peşte la care să foloseşti o linguriţă de ulei de măsline. Dacă preferi gustările reci, poţi mânca câteva felii de salam uscat. Adaugă un iaurt sau un fruct proaspăt.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter