Dietele de slăbit pe termen lung nu sunt eficiente

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Vineri, 06 ianuarie 2023, 19:19

Potrivit celor mai recente studii, sunt multe diete de slăbire care duc la scăderea în greutate, însă efectele lor se pierd, în medie, după un an.

La studiu au participat circa 22 000 de persoane. Acestea au pus la loc jumătate din kilogramele pierdute, după 2 ani, și 80% după 5 ani.

„Dietele de slăbit nu sunt o soluție pe termen lung!”

Experții în sănătate ne explică de ce se întâmplă acest lucru și ce șanse au persoanele supraponderale sau care au depășit deja pragul obezității să scape de kilogramele în plus și să aibă rezultate pe termen lung, ferindu-i de complicațiile medicale asociate.

”Primul gând, atunci când vrei să slăbești, este să urmezi o dietă. Faptul că reduci din cantitatea zilnică de calorii va duce inevitabil la scăderea în greutate. Și, odată cu acest lucru, va tempera și chiar elimina complicațiile de ordin medical.

Citeşte şi: Cum se ține „dieta omului sărac”. Mihaela Bilic: „Slăbești 30 kg în trei luni”

Totuși, dieta nu reprezintă o soluție pe termen lung, deoarece efectele sale pozitive se păstrează doar o perioadă limitată de timp.” – a explicat Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.

„Este un proces mai dificil să ții diete de slăbit!”

Dietele de slăbire trebuie să fie bine structurate. Medicul spune că persoanele care doresc să slăbească au nevoie de un plan de bătaie mult mai complex. În plus, este nevoie și de supravegherea medicală în cazul în care este vorba despre un număr mare de kilograme.

De aceea, cei care vor să slăbească au nevoie de un plan mult mai complex, un nou stil de viață pe termen lung. Aici intervine un suport specializat. Prin el, ei vor învăța și să fie supravegheați tot timpul, să știe cum să construiască planul alimentar zilnic. Și să facă mișcare zi de zi. Este un proces mai dificil decât a ține o dietă de câteva luni, însă este necesar – a adăugat medicul.

De ce dietele sunt doar pe termen scurt

Potrivit studiului, dietele urmate timp de 6 luni au dus la o scădere moderată în greutate și la îmbunătățiri substanțiale ale factorilor de risc cardiovascular. Cu toate acestea, după 12 luni, aceste efecte pozitive dispar în mare măsură.

„Pe măsură ce slăbești, metabolismul opune rezistență”

Experții în sănătate susțin că dietele de slăbire presupun schimbarea completă a stilului de viață.

”În mod obișnuit, atunci când cineva începe o dietă, observă o pierdere în greutate imediată, mai ales dacă este motivat și ține acea dietă. Pe măsură ce corpul pierde în greutate, metabolismul încetinește și adesea oamenii uită să ajusteze alte comportamente necesare.

Citeşte şi: Dieta Rina: meniul pe zile și etapa de menținere

Pe măsură ce slăbești, metabolismul opune rezistență și îngreunează continuarea acestei tendințe de scădere. De aceea, entuziasmul de la început scade pe parcurs, și începem să revenim la obiceiurile nesănătoase anterioare.

E nevoie de o schimbare totală a stilului de viață, nu doar o dietă, ceea ce reprezintă o provocare mult mai mare decât a mânca altceva și mai puțin pentru câteva luni. Multor persoane care suferă de obezitate le este greu să piardă în greutate și să mențină greutatea doar cu dietă și exerciții fizice. Acest lucru se datorează probabil alimentelor disponibile și genelor.” – a mai explicat medicul.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter