Dieta şi efectul yo-yo

De Erika Chivu, pe

Oricine vrea să slăbească se teme de efectul yo-yo. Şi pe bună dreptate. Chiar şi vedetele se confruntă cu el, deşi ar putea ţine o dietă sănătoasă şi de lungă durată.
31 de studii au arătat că aproximativ două treimi dintre cei care slăbesc se îngraşă şi mai mult în următorii patru-cinci ani.

Când ştii că trebuie să slăbeşti eşti motivată chiar şi numai de imaginea ta în oglindă, îţi supraveghezi cu grijă dieta şi faci sport. În schimb, după ce slăbeşti, motivaţia dispare şi, dacă se întâmplă să intervină în viaţa ta o schimbare stresantă, e foarte uşor să renunţi la sport, revenind şi la obiceiurile alimentare proaste.

Ingrăşarea după o cură de slăbire reuşită este cunoscută drept efectul yo-yo, după numele jucăriei care urcă şi coboară pe un fir.

Ca şi cum efectele psihice nu ar fi de ajuns, efectul yo-yo vine şi cu riscuri în privinţa sănătăţii. Un ciclu îngrăşat-slăbit-îngrăşat înseamnă un risc mai mare de hipertensiune arterială, colesterol, diabet, depresie şi cancer.

Efectul yo-yo, provocat de dietă şi metabolism

Trebuie reţinut că o anumită fluctuaţie a greutăţii este normală. În categoria yo-yo intră doar fluctuaţiile mari, de peste cinci-şase kilograme, care se repetă. Acestea au loc, de obicei, la cele care ţin diete prea severe.

De altfel şi studiile au arătat-o: cei care ţin o dietă foarte săracă în calorii se îngraşă mai mult după terminarea ei decât cei care ţin o dietă moderată. Din păcate, dietele severe sunt preferatele femeilor, care îşi doresc rezultate rapide, fără să se gândească la consecinţele pe termen lung.

Dacă ţii o dietă care îţi permite numai 1000 de calorii pe zi, este foarte posibil să slăbeşti, însă în momentul în care începi să consumi 1200 de calorii pe zi te vei îngrăşa la loc. Iar 200 de calorii poţi să le consumi chiar fără să-ţi dai seama: două pahare de suc, un pahar mare de lapte, 300 grame de struguri, un iaurt cu fructe.

Primul care a folosit termenul de yo-yo este dr. Kelly Brownell, de la Universitatea Yale. Doctorul, citat de MSN News spune că şi atunci când ţii o dietă moderată ca număr de calorii, tot este posibil să te îngraşi la terminarea ei. Motivul e simplu: atunci când slăbeşti, metabolismul încetineşte. Corpul tău nu ştie dacă ţii regim sau dacă treci printr-o perioadă de foamete, aşa că el se apără, micşorând rata metabolismului pentru a face economie de energie.

Mai mult, explică dr. Brownell, dietele yo-yo repetate îţi transformă organismul: cu cât ţii mai multe diete, cu atât îţi e mai greu să slăbeşti căci corpul începe să producă mai mulţi hormoni ai foamei şi mai puţini hormoni ai saţietăţii.

Cum să eviţi efectul yo-yo

Singura cale este să eviţi dietele restrictive, care sunt imposibil de ţinut pe termen lung, alegând în schimb o alimentaţie echilibrată, variată, sănătoasă. Nu vei putea să trăieşti toată viaţa mâncând numai supă de varză în fiecare zi. Iar când vei trece din nou la o alimentaţie normală te vei îngrăşa în mod sigur.
Chiar dacă te ajută să slăbesti mai repede, săritul peste mese nu este recomandat pentru că îţi încetineşte şi mai mult metabolismul. Mai degrabă sunt indicate mesele mici şi dese, care au efectul contrar.

Să nu uităm nici de sport, aliatul tău în lupta cu propriul corp. Când metabolismul scade din cauza kilogramelor pierdute, prin sport îl poţi menţine ridicat.
Nu în ultimul rând, propune-ţi scopuri realiste şi reţine că sănătos este să pierzi maxim un kilogram pe săptămână.

Dietele vedetelor şi efectul yo-yo

Deşi îşi pot permite cei mai buni nutriţionişti şi antrenori de fitness, şi vedetele au de a face cu efectul yo-yo.

Janet Jackson este una din cele mai cunoscute vedete care se confruntă cu această problemă. Nici nu se mai ştie de câte ori s-a îngrăşat, apoi a slăbit dramatic. Se pare că îşi găseşte o motivaţie suficient de puternică atunci când are un turneu sau când trebuie sa promoveze un album nou lansat. Imediat ce încetează promovarea, cântăreaţa se îngraşă la loc. Ultima dată a luat în greutate nu mai puţin de 30 kilograme, deşi cu câteva luni înainte avea o siluetă perfectă şi un abdomen perfect sculptat.

La fel de celebră din punctul de vedere al dietelor este Oprah. După ce s-a înfometat timp de patru luni, prezentatoarea a slăbit peste 30 de kilograme şi a decis să arate tuturor progresele făcute. Ea a apărut în emisiunea sa într-o pereche de jeans skinny, trăgând după ea un carucior cu 30 de kilograme de grăsime, echivalentul a ceea ce pierduse. Oprah a recunoscut că la două ore după emisiune a sărbătorit cu mâncare, iar peste două zile perechea de jeans deja nu o mai încăpea. De atunci prezentatoarea a slăbit, apoi s-a îngrăşat de mai multe ori.

Greutatea Jessicăi Simpson depinde în mare măsură de viaţa ei sentimentală. Când are o relaţie, cântăreaţa se îngraşă şi imediat după despărţire revine la silueta perfectă. La început a slăbit cu ajutorul dietei South Beach pentru un rol, dar nu a reuşit să se menţină. În 2009, când a apărut la un concert cu ceva kilograme în plus, Jessica Simpson a fost aspru criticată de presa americană.

După ce a slabit 40 de kilograme, Kirstie Alley a apărut într-un bikini la emisiunea lui Oprah. În următorii doi ani şi jumătate s-a îngrăşat la loc, cu câteva zeci de kilograme. Actriţa este cunoscută pentru tulburarea ei de alimentaţie care o face să mănânce chiar şi 8000 de calorii pe zi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter