Dieta alcalină: Meniu complet și ce alimente să consumi

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Vineri, 18 noiembrie 2022, 15:51

Dieta alcalină este ultima modă printre vedete, după ce Victoria Beckham a vorbit pe Twitter despre beneficiile ei. Vezi ce poate să facă mâncarea alcalină pentru sănătate și de ce spun susținătorii ei că ajută în lupta cu cancerul.

Cuprins

Dieta alcalină, caracteristici generale

Această dietă presupune că multe boli, printre care cancerul și bolile autoimune sau anumite procese inflamatorii din corp sunt cauzate de aciditatea sângelui – ph-ul corpului, care, de la mâncare nesănătoasă și plină de chimicale, devine mai acid.

O anumită dietă, bazată în mare pe fructe și legume, se pare că ar alcaliniza (reduce aciditatea) sângelui și asta ar ajuta la însănătoșirea organismului.

Potrivit adepților, dieta alcalină ajută la pierderea în greutate, dar și la reducerea simptomelor artritei sau la lupta cu anumite tipuri de cancer.

Alimentele care produc aciditate în organism, potrivit teoreticienilor acestei diete alcaline, sunt: carnea, grâul, zahărul rafinat și alimentele procesate.

Alimentele care ajută la alcalinizarea sângelui sunt: legume, fructe, soia, usturoi și unele condimente.

Alimente care alcalinizează organismul

Alimente alcaline:

Legume rădăcinoase

Datorită compoziției mai degrabă minerale a acestor alimente, față de alte legume, rădăcinoasele sunt foarte sănătoase și indicate și în dieta alcalină.

Ridichile (albe, negre, roșii), sfecla roșie, morcovii, napii, hreanul și păstârnacul sunt printre cele mai sănătoase alimente din dieta alcalină.

Gătite la abur 15-20 de minute sau crude, rădăcinoasele sunt gustoase și pline de vitamine și minerale.

Legume crucifere

Puteți alege dintre delicoasele și sănătoasele broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles, etc.

Aceste legume sunt pline de fibre, dar și de antioxidanți, deci indiferent dacă alcalinizează sau nu organismul, ele sunt sănătoase și ajută corpul să lupte cu bolile și inflamația sau cancerul.

Spanacul și kale

Spanacul, varza kale, ștevia și alte legume cu frunzele verzi sunt pline de folați, vitamine mai rare, cum ar fi vitaminaK, minerale, antioxidanți și mai ales fibre, care ajută la prevenirea cancerului la colon, a bolilor cauzate de lipsa de minerale (exȘ anemia), etc.

Usturoiul

Pe lângă beneficiile cunoscute pentru sistemul imunitar și proprietățile sale antiinflamatoare, usturoiul se pare că ajută organismul să se alcalinizeze, potrivit adepților dietei alcaline.

În plus, usturoiul susține sănătatea sistemului cardiovascular, curăță ficatul și ajută la înlăturarea paraziților.

Ardeiul iute roșu

Ardeiul iute cayenne, din care se face pudra de chilli conține o serie de enzime sănătoase pentru organism și alcalinizează sângele.

Lămâile

Deși lămâia este un fruct acid în sine, adepții dietei alcaline susțin că se numără printre cele mai alcalinizatoare alimente de pe piață. Dezinfectant natural și antiinfecțios, recomandată în răceli, gripe și alte breșe în sistemul imunitar, lămâia se pare că ajută la detoxifiere și la alcalinizarea corpului.

Dieta alcalină și cancerul

Mulți adepți ai acestei diete susțin că sângele acid și aciditatea crescută din organism sunt o cauză potențială pentru anumite tipuri de cancer. Alte teorii susțin că unele tipuri de cancer sunt agravate de un mediu intern acid, în timp ce anumite tumori ar crește în mediu acid, spre deosebire de cel alcalin.

Meniu complet dieta alcalină: rețete mâncare alcalină

Mic dejun alcalin

Varianta 1

Felii de avocado, castravete, roșie și germeni de alfalfa pe pâine integrală, stropită cu ulei de măsline, sare, piper.

Varianta 2

Smoothie alcalin din avocado, castravete, spanac, ardei verde și sfeclă roșie cu lapte de soia.

Varianta 3

Fulgi de ovăz fierți în 50/50 apă și lapte de cocos sau soia cu felii de banană, miere și semințe de in.

Prânz alcalin

Supă de coriandru și avocado cu: 1 dovlecel mic, 2 tulpini țelină apio, 2 cești frunze de spanac, pătrunjel, 2 felii de ardei verde, ceapă tocată, un cățel de usturoi, migdale înmuiate peste noapte, zeamă de lămâie.

Cină alcalină

Broccoli cu usturoi, parmezan și ulei de măsline la cuptor.

Cât slăbești cu dieta alcalină

Potrivit nutriționiștilor, dieta alcalină poate fi extrem de eficientă pentru persoanele care vor să slăbească repede. În doar o săptămână de dietă alcalină, o persoană poate slăbi până la 7 kilograme.

Ce contraindicații are dieta alcalină

Pentru că presupune o schimbare importantă în regimul alimntar, dieta alcalină poate provoca o serie de reacții adverse. Astfel, cei care țin această dietă se pot confrunta cu dureri de cap, crampe stomacale, indigestie și stări de vomă, mai ales dacă au avut până acum un regim bazat pe carne și grăsimi.

De asemenea, este important să se țină cont de faptul că femeile însărcinate și cele care alăptează nu au voie să țină fieta alcalină.

Dacă îți dorești să slăbești și nu crezi ca ți se potrivește dieta alcalină, vezi alte diete pe care șe-ai putea încerca:

Sursa foto femeie coș legume: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter