Dietă: Cele mai şocante mituri despre cura de slăbire

De Erika Chivu, pe

Ai auzit aceste sfaturi de atâtea ori încât sigur aia juns să le crezi. Ei bine, nu e necesar să sari peste cină în fiecare seară şi nici să renunţi la grăsimi. Iată ce alte mituri despre diete sunt false.

Mesele mici şi dese îţi fac metabolismul mai rapid

Se zice că la cura de slăbire trebuie să mănânci puţin şi des fiindcă fiecare masă îţi ridică puţin metabolismul. De fapt, o masă are un efect neglijabil asupra metabolismului. Unele alimente, de exemplu cele care conţin cafea sau condimente picante pot să-ţi facă arderile mai intense, dar nu atât de mult încât să slăbeşti din asta. Metabolismul depinde de greutatea ta şi compoziţia corporală – cu cât ai mai mulţi muşchi, cu atât arzi mai multe calorii – şi nu de frecvenţa cu care mănânci.

La dietă nu ai voie să mănânci seara

Foarte mulţi oameni cred în acest mit şi se înfometează seară de seară. De fapt, caloriile nu ştiu cât e ceasul şi „se depun” în acelaşi mod, indiferent că le consumi la prima oră sau înainte de culcare. Cum se explică faptul că te îngraşi când mănânci seara? Atunci când eşti obosită ai tendinţa să faci cele mai proaste alegeri fiindcă nu ai chef să găteşti ceva sănătos. Ai voie să mănânci seara şi chiar este indicat – altfel, poţi avea insomnii – cu condiţia să mănânci ceva uşor.

Nu contează câte calorii mănânci

În ultimul timp, au succes dietele care îţi permit să mănânci oricât din anumite alimente, de exemplu dieta Dukan. Oricât de efeciente ar fi, acestea nu pot fi mai presus de legile termodinamicii. Evident, contează foarte mult ce mănânci, dar la fel de mult contează cât mănânci. Caloriile în exces se depun, chiar provin din carne slabă sau fructe.

Pâinea albă îngraşă, pâinea neagră e permisă

E adevărat că pâinea integrală e mai sănătoasă decât cea albă datorită conţinutului mai mare de vitamine, minerale şi fibre. Dar beneficiile ei se opresc aici. Pâinea albă nu îngraşă mai mult decât cea neagră, ba chiar are mai puţine calorii.

Sucurile dietetice îngraşă

Se vorbeşte despre un mecanism ciudat prin care sucurile dietetice îţi păcălesc organismul, care crede că bei zahăr şi declanşează depunerea grăsimilor. De fapt, sunt doar bănuieli, care nu se bazează pe studii clare. Până la apariţia de noi cercetări în domeniu, sucurile care au zero calorii nu te pot îngrăşa. Evident, rămâne problema E-urilor conţinute. Evident că apa este cea mai sănătoasă.

Grăsimile îngraşă cel mai tare

Da, grăsimea are un conţinut de calorii mai mare decât proteinele sau carbohidraţii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le elimini de tot din dietă. De fapt, unele tipuri de grăsimi chiar te ajută să scapi de kilogramele în plus. Ideea de bază este că trebuie să consumi grăsimi pentru a-ţi învăţa corpul să extragă energia din ele şi astfel să se hrănească din depozitele de pe abdomen şi coapse.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter