Cum antrenezi memoria de scurtă durată

De Stela Moisescu, pe

Deşi în anii de şcoală auzim cât de importantă este memoria de lungă durată, acum, la maturitate, te poticneşti mai degrabă de lucruri mărunte pe care ar trebui…
… să le ţii minte pe termen scurt.

„Când mi-a spus asistenta că m-a programat?”, „Cum se numea melodia aia?”, „Care era adresa de e-mail a colegei de la marketing?”- iată întrebări care ne chinuie atunci când avem o mulţime de responsabilităţi de dus la bun sfârşit într-o singură zi. Ce mai contează că ai uitat judeţele cu toate reşedinţele lor? Şi le ştiai aşa bine la Bac…

Tocmai de aceea, psihologii studiază capacitatea memoriei de scurtă durată şi caută să-i înţeleagă mecanismele de reţinere.

Iată cum funcţionează memoria ta de scurtă durată, precum şi cum o poţi îmbunătăţi, astfel încât să nu îţi mai scape nimic din vedere!

Memoria de scurtă durată mai este denumită şi memoria de lucru, căci presupune păstrarea informaţiei într-o zonă activă, pentru a putea fi folosită imediat, lucru pe care îl poţi face doar pentru o perioadă scurtă de timp, până să intervină uitarea.

Dar cât poţi reţine în doar câteva secunde? G. A. Miller găseşte o unitate de măsură a memoriei de scurtă durată. Este vorba de „chunks”, obiecte cu un anumit sens pe care le memorăm pentru o perioadă scurtă de timp. Miller spune că putem enumera în medie 7 obiecte reţinute într-o anumită ordine, capacitatea de memorare variind între 5 şi 9 obiecte.

Gândeşte-te dacă reţii pe loc un număr de fix, cu 7 cifre, dar unul de mobil cu 10 cifre? „Chunking” este procedeul prin care atribui sens unui obiect, pentru a-l reţine mai uşor, astfel că poţi reţine pe loc şi numărul de telefon mobil dacă iei primele trei cifre drept simbolul reţelei de telefonie mobilă, ele devenind un singur obiect.

Aceste obiecte nu trebuie să fie însă neapărat cifre. Ele pot fi şi litere sau chiar cuvinte. Miller afirmă că nu contează lungimea obiectului, ci cât de familiarizată eşti tu cu el. Îţi va fi mai greu să enumeri şapte mărci de maşini abia auzite decât şapte culori. Nu îţi va fi însă mai greu să enumeri şapte culori, faţă de şapte cifre obişnuite.

Totuşi contează într-o oarecare măsură şi lungimea obiectului, astfel că vei reţine mai uşor cuvintele scurte, faţă de cuvintele lungi. După cum ai intuit, timpul pe care îl aloci rostirii verbale a unui obiect influenţează şi el capacitatea de memorare şi numărul obiectelor pe care le reţii în ordinea dată. Cuvintele cu pronunţie scurtă sunt mai uşor de reţinut. Totodată, un şir de cuvinte a căror pronunţie seamănă între ele este mai greu de reţinut decât unul cu pronunţii diferite.

Ai şanse să reţii mai multe cuvinte, dacă ele fac parte din vocabularul tău uzual sau dacă fac parte dintr-o anumită categorie, cum ar fi sportul, decât dacă împrumută noţiuni din domenii diferite.

Aşadar, deşi 7 este considerată cifra magică a memoriei de scurtă durată, ea nu este bătută în cuie.

Citeşte pe pagina următoare despre cum îţi poţi antrena memoria!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter