Studiu: COVID-19 provoacă probleme de memorie chiar și în cazurile ușoare de boală

De Unica.ro, pe

Un studiu realizat de Universitatea Oxford arată că până și persoanele care suferă de o formă ușoară de COVID-19 pot rămâne cu probleme de memorie.

Persoanele care au făcut o formă ușoară de COVID-19 se pot confrunta cu probleme de memorie și atenție și la nouă luni post-recuperare, conform Reuters. Informația a fost oferită de cercetătorii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, care au condus un studiu.

În ciuda lipsei de simptome grave, pacienții testați de cercetători au avut probleme legate de amintirea experiențelor personale și menținerea atenției. Rezultatele studiului arată că persoanele cu forme ușoare de COVID-19, care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire (asociate cu long-COVID), au suferit de probleme de memorie și de atenție la luni întregi după recuperare.

Cercetătorii au analizat un grup de 136 de oameni, care au suferit de COVID-19, dar nu au raportat simptome de lungă durată. Ei au fost rugați să rezolve o serie de exerciții, cu scopul de a le fi testate abilitățile cognitive și memoria, potrivit Agerpres.

Citește și: Avertismentul medicului Mihai Craiu: copiii care trec prin COVID-19 pot rămâne cu sechele, de la oboseală la probleme cardiace

Citește și: Alexandru Rafila a recunoscut: „Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia”

Citește și: Cum pot fi protejați de COVID-19 acei copii care nu pot fi vaccinați

Citește și: Care sunt simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”

Astfel, s-a descoperit că participanții au avut probleme semnificative în a-și aminti experiențe personale din experiența episodică, chiar și la jumătate de an de la infectare. În plus, capacitatea de a-și menține atenția până la nouă luni după infectare a fost și ea afectată.

„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie”, a explicat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford, conform Digi24.

Totodată, echipa de cercetare din spatele studiului a observat că persoanele care au experimentat probleme de memorie și de atenție au revenit la normal, în mare parte, după șase, respectiv nouă luni de la infectare.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter