Amintirile neplăcute ar putea fi şterse cu impulsuri electrice

De Diana Zagrean, pe

Cercetătorii olandezi au realizat un studiu care arată că amintirile neplăcute ar putea fi şterse cu ajutorul unor impulsuri electrice. Vezi cum scenariul din „Strălucirea eternă a minţii neprihănite” ar putea deveni realitate.
Vă mai aduceţi aminte filmul cu Kate Winslet şi Jim Carrey, „Eternal sunshine of the spotless mind”(„Strălucirea eternă a minţii neprihănite”), în care protagoniştii se supuneau unei terapii de ştergere a memoriei, pentru a uita durerea unei relaţii nereuşite? Astfel de povestiri ar putea deveni realitate, datorită unor studii recente făcute în Olanda.
Terapia cu şocuri electrice (electric shock therapy ECT) este o metodă controversată, dar utilizată de multe decenii pentru a trata cazurile de depresie severă.
Metoda implică trecerea unui flux electric prin creier, cu scopul de a induce o convulsie cerebrală, pentru a atenua depresia.
ECT este administrată sub anestezie generală, iar pacientului îi sunt administrate substanţe cu rol de relaxare a muşchilor, pentru ca trupul să nu fie cuprins de convulsii în timpul tratamentului.
Cercetătorii de la Universitatea Radboud din oraşul olandez Nijmegen au folosit ECT pentru a ţinti anumite amintiri, cu scopul de a le şterge.
În urma studiilor realizate pe pacienţii cu depresie, ei au stabilit că această terapie ar putea ajuta şi bolnavii de stres post traumatic, cum ar fi soldaţii întorşi din zone de război, supravieţuitorii unor accidente sau victimele unor criminali, violatori, răpiri, etc.
Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter