Cum acționează și ce conține vaccinul anti-COVID-19. Explicația medicului Virgil Musta

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 20 ianuarie 2021, 11:22

Ne aflăm în plină campanie de vaccinare împotriva noului coronavirus și românii au multe nelămuriri cu privire la acest vaccin. Medicul Virgil Musta a explicat detaliat cum acționează, de fapt, vaccinul anti-COVID-19 și ce ingrediente conține.

„Prin noua tehnologie ARNm, se introduce în celula musculară de la locul injecției o secvență de cod genetic al virusului (deci nu virusul), care reprezintă instrucțiuni pentru sistemul nostru imunitar pentru a recunoaște si neutraliza rapid virusul atunci când apare.

Ce se întâmplă de fapt: În cazul contaminării unei persone cu virusul SARS-CoV-2, acesta ajunge la nivelul faringelui și nasului, unde cu ajutorul unei proteine din structura virusului, numită proteina S, se fixează de receptorii celulari ai celulelor noastre și pătrunde în celula mucoasei faringiene și a nasului. Aici virusul se multiplică. Virușii noi formați distrug celula și trec în alte celule pentru a continua procesul. Organismul reacționează la acești intruși generând o inflamație, care la un moment dat poate distruge propriul organism.

Citeşte şi: Cât durează vaccinul anti-COVID-19? Raed Arafat a făcut anunțul

În cazul vaccinării, se introduce prin vaccin un ARN mesager înglobat într-o nanoparticulă de grăsime, pentru a putea intra în celulă. Acest ARN conține informația pe care virusul o transmite “fabricii de proteine” din celula noastră, pentru a sintetiza proteina S- componentă cu care virusul se fixează de receptorul celular și apoi intră în celulă.

AND-ul celular nu este atacat sau influențat. Odată produsă aceasta proteină, ea este identificată de sistemul imunitar ca fiind o particulă străină. Sistemul imun reacționează prin producerea de anticorpi, care înglobează această proteină și o neutralizează. Celula musculară modificată moare și este eliminată din organism, locul ei fiind luat de o celulă nouă, normală. Odată produși primii anticorpi, organismul are celule de memorie, care vor da alarma în momentul când în organism vor mai apărea astfel de structuri, atunci când luăm virusul de la cineva”, a explicat medicul, potrivit Mediafax.

Apoi a contiuat: „Când virusul SARS-CoV-2 intră în organism la nivelul faringelui și mucoasei nazale, anticorpii deja formati, împreună cu cei care sunt produși rapid, neutralizeaza proteina S, iar virusul nu mai poate intra în celulă sa se multiplice si să producă practic boala.

Citește gratuit ediția de ianuarie a revistei Unica. O găsești AICI

În esență, cele două vaccinuri (Pfizer și Moderna) au în compoziție doar părțile de ARN care conțin instrucțiunile de producție pentru acea proteină. După vaccinare, pe baza acestor instrucțiuni, celulele noastre musculare vor produce acea proteină (fără virus, doar proteina exterioară, deci nu ne putem îmbolnăvi, pentru că nu există virusul), după care acele secvențe de ARN sunt distruse de organismul nostru. În acest fel, sistemul nostru imunitar învață în avans să recunoască acele proteine prezente in structura virusului, pentru ca atunci când acesta intra în organismul nostru, să fie pregătite să acționeze imediat pentru neutralizarea acestuia.”

Legat de ingredientele vaccinului anti-COVID-19, medicul a spus următoarele: „Lista excipienților vaccinului Pfizer, pentru a verifica dacă ne știm alergici la una dintre aceste substanțe: ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315), 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159), 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), Colesterol, Clorură de potasiu, Dihidrogenofosfat de potasiu, Clorură de sodiu, Fosfat disodic dihidrat, Sucroză, Apă pentru preparate injectabile.

Iar pentru vaccinul Moderna: lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.

Medicul Musta a mai adăugat că nu este nevoie să de vreo analiză specifică numai pentru vaccinare.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter