COVID-19 în România: Au fost identificate primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2

De Unica.ro, pe
Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 au fost identificate în România de către grupul MedLife. Probele ar fi provenit de la pacienți din București și Pitești. 

MedLife a anunțat că a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 în România. Specialiștii au mai descoperit alte 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică.

„În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din Bucureşti, iar cealaltă este a unei persoane din Piteşti”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de MedLife.

Citește și: Studiu: persoanele vindecate de COVID-19 care fac vaccinul dezvoltă cei mai mulți anticorpi

Probele analizate au fost luate în mod aleatoriu, în perioada 20-24 februarie, de la pacienţi infectaţi şi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT. De la începutul anului și până în prezent, experții de la MedLife au identificat 151 de cazuri de infectare cu tulpina britanică a noului coronavirus, dintr-un total de 600 de probe, potrivit Digi24.

Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

Tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 nu este mai periculoasă decât celelalte

Tulpina sud-africană a fost identificată pentru prima dată în luna decembrie a anului trecut. Varianta B.1.351 ar fi fost depistată ulterior în aproape 50 de țări. Potrivit experților, aceasta ar fi mai contagioasă, la fel ca tulpina din Marea Britanie, dar nu mai periculoasă.

Companiile farmaceutice care produc vaccinuri împotriva COVID-19 au anunțat atunci că testele in vitro ”nu au arătat necesitatea unui nou vaccin pentru a face faţă variantelor emergente”.

Citește și: Studiu: vacinarea anti-COVID-19 a populației active ar fi o soluție mai eficientă

„Deşi s-a tot vorbit despre eficienţa limitată a vaccinurilor împotriva mutaţiei sud-africane, specialiştii atrag atenţia că nu există suficiente dovezi care să indice ineficienţa anumitor vaccinuri în raport cu noile tulpini ale coronavirusului (britanică, braziliană, sud-africană). În plus, un studiu realizat în Africa de Sud arată că deşi eficienţa vaccinului AstraZeneca este mai mică în faţa acestei mutaţii, nicio persoană din eşantionul analizat nu a dezvoltat forme critice după infecţia cu SARS-CoV-2 şi nici nu a murit. De asemenea, rezultatele unui studiu american arată că această mutaţie nu compromite activitatea de neutralizarea vaccinului împotriva virusului”, a transmis MedLife.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter