Studiu: coronavirusul se răspândește mai mult prin aer decât prin suprafețe

De Unica.ro, pe
Un editorial din revista Nature arată faptul că infectarea cu coronavirus de pe suprafețe este rară, virusul fiind transmis mai ușor prin aer.

În editorial se subliniază și faptul că Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să clarifice recomandările pe această temă, cu scopul de a combate mai eficient răspândirea virusului pe calea aerului.

Totodată, articolul arată că virusul se transmite predominant prin aer, de oameni care vorbesc sau cântă și emit astfel picături de salivă sau particule mici, în timp ce infectarea de pe suprafețe pare să fie rară.

Agențiile de sănătate publică susțin că suprafețele reprezintă o amenințare și trebuie dezinfectate frecvent, pentru a combate infecția. Organizația Mondială a Sănătății recomandă „evitarea atingerii suprafețelor, în special în spațiile publice, deoarece o persoană infectată le-ar fi putut atinge înainte”, dar și curățarea frecventă a suprafețelor cu dezinfectanți standard.

În ianuarie, un oficial OMS a declarat că există dovezi minime care să demonstreze faptul că virusul se transmite prin intermediul suprafețelor contaminate, dar că totuși este posibil, întrucât virusual a fost observat „în apropierea oamenilor infectați”.

„Acum că suntem de acord că virusul se transmite prin aer, eforturile de prevenire a transmiterii ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea ventilației și pe instalarea unor purificatoare de aer testate riguros”, arată revista științifică, citată de Libertatea. „Oamenii trebuie, de asemenea, să poarte măști și să mențină distanțarea socială. În același timp, agenții precum OMS sau CDC trebuie să își actualizeze recomandările pe baza dovezilor deținute. Cercetarea pe tema virusului avansează rapid, astfel că agențiile de sănătate publică au responsabilitatea de a prezenta informații clare și actualizate care să îi ajute pe oameni să se protejeze”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter