Câți români s-au infectat cu coronavirus după ambele doze de vaccin

De Unica.ro, pe
În România, 1.080 de persoane din totalul de peste 3,6 milioane de persoane vaccinate au fost infectate cu coronavirus, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„După a doua doză, circa 1.080 de persoane (n.red. – s-au infectat), ceea ce înseamnă 0,19 la sută din numărul total al celor care au efectuat cele două doze şi intervalul mediu de diagnostic de la cea de-a doua doză era între 10 şi 14 zile”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24, citat de news.ro.

Acesta a mai spus: „Noi ştim că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua zece, ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme faţă de când se împlinesc aceste beneficii maximale”.

Din fericire, persoanele infectate după a doua doză au dezvoltat forme ușoare sau chiar minim simptomatice. „Majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme uşoare. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe chiar şi în aceste variante virale”, a subliniat Gheorghiță, conform Libertatea.

Începând cu 27 decembrie 2020, în România au fost administrate 3.699.333 de doze, dintre care 3.013.165 de Pfizer, 402.534 cu AstraZeneca și 283.634 cu Moderna.

Citește și: COVID-19: Are rost să mai dezinfectăm suprafețele? Ce răspunde un profesor de sănătate publică

Citește și: Capacitatea de vaccinare crește în România: câte centre noi Pfizer și Moderna se deschid în aprilie

Citește și: Ce a pățit un bărbat vaccinat anti-COVID-19 care a stat în aceeași casă cu soția și copiii infectați cu SARS-CoV-2

Citește și: Studiu: reîmbolnăvirea cu COVID-19, mai periculoasă decât prima infectare

Revenirea la normalitate mai durează

Până la revenirea la normalitate mai este însă. Gheorghiță a spus că măsurile de protecție rămân în vigoare atâta timp cât nu s-a vaccinat o parte semnificativă din populație. Mai exact, masca va fi măsura de protecție la care se va renunța ultima dată.

„De la peste 35% persoane vaccinate cu două doze am putea să ne gândim la beneficii, dar trebuie să ne uităm la mai mulți indicatori”, a zis el în urmă cu o săptămână la Digi24. „Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară. Adică după ce avem peste 10 milioane de persoane vaccinate. Iar când o sa avem peste 5 milioane de persoane vaccinate, îi voi propune premierului Cîțu ce se întâmplă acum în SUA: în grupurile mici, vaccinate, să nu se mai poarte masca”.

În plus, el a spus că purtarea măștii ar putea fi un mijloc bun de protecție în sezonul infecțiilor virale: „Masca de protecție ne protejază nu doar față de infecția cu SARS-COV-2, ci pentru toate celelalte infecții care se transmit pe cale respiratorie”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare. „Cred că este o măsură de protecție personală pe care trebuie să o avem în vedere de acum înainte, în fiecare sezon rece. Când vorbim de viroze, când vorbim de sezon de gripă trebuie să folosim acest mijloc de protecție personală și de protecție a celor din jurul nostru”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter