Convingeri ale românilor despre vaccinarea împotriva COVID-19

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 14 octombrie 2021, 11:37

Vaccinarea împotriva COVID-19 pare să devină un obiectiv pentru tot mai mulți români, arată un studiu. La mai bine de un an și jumătate de la începerea pandemiei, oamenii continuă să se împartă între două tabere: cei care au convingeri anti-vaccinare și cei care au convingeri pro-vaccinare.

40% dintre români intenționează să se vaccineze

A crescut interesul cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul românilor, indică un studiu realizat de Reveal Marketing Research la începutul lunii octombrie 2021. 40% dintre români au acum intenția să se vaccineze, spre deosebire de începutul anului, când doar 36% dintre români erau hotărâți să facă acest pas.

La nivel național însă, 6 din 10 români nu intenționează să se vaccineze. 68% dintre aceștia sunt tineri cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. Similar cu datele din ianuarie 2021, femeile refuză vaccinarea, mai degrabă din cauza reacțiilor adverse (57% față de 47% pentru bărbați), în timp ce în rândul bărbaților intenția de vaccinare este mult mai mare (43% pentru bărbați față de 40% pentru femei). 

Convingerile românilor despre vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne cel mai controversat subiect al realității noastre. Potrivit studiului, românii cred că “Este mai bine să te imunizezi” (15%). Incertitudinea la nivel național planează asupra eficienței (46%), siguranței (58%) și reacțiilor adverse (53%) asociate vaccinului: „Mi-e teamă de reacțiile adverse”/„Nu cred în eficiența lui”/„Nu cred că este testat suficient”.  

De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație (în special de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani, precum și de către cei cu venit mare – 40%). Pe de altă parte, 2 din 10 români rezonează cu aceste afirmații – în special cei proveniți din mediul rural.

Citește și: Una dintre fiicele lui Mihai Morar are COVID-19. Reacția prezentatorului: „Vai, mama noastră de țară!”

Ileana Badiu, despre lupta ei cu COVID-19: „Toată familia mea e bolnavă”

Medicul Adrian Marinescu, despre pandemia de COVID-19: „Eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”

Iulian Vrabete, de la Holograf, după ce s-a vindecat de COVID-19: „Sistemul medical românesc e eficient și curat!”

64% dintre români au ales să se vaccineze pentru că nu vor să se îmbolnăvească

Respondenții cu vârsta peste 55 de ani s-au vaccinat (70%), motivul invocat pentru aceasta fiind vârsta. Din punct de vedere al educației, cei care au ales vaccinarea împotriva COVID-19 pentru a evita îmbolnăvirea sunt în proporție de 66% din mediul rural. 

Al doilea motiv pentru care românii au ales să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți – 60% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 70%. 

Un alt motiv important care i-a determinat pe români să se vaccineze a fost dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe. 53% dintre români au menționat acest motiv. 

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește motivația de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de 5 din 10 români (50%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – o treime dintre români (32%) și călătoriile în străinătate – 28%. 

Studiul a fost efectuat în perioada 6 – 10 octombrie 2021, pe baza a 1012 interviuri online, eșantion reprezentativ la nivel național urban+rural, 18+.

Câți români s-au vaccinat împotriva COVID-19

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, 58.409 de români s-au vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 24 de ore. Dintre aceștia, 27.548 au făcut prima doză, 5.026 au făcut-o pe a doua, iar 25.835 s-au vaccinat cu doza 3.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 10.873.225 de doze de vaccin, pentru 5.823.169 de persoane, dintre care 5.566.121 au primit schema completă şi 412.475 s-au imunizat cu doza a treia.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter