CNCAV permite acum vaccinarea cu doze diferite de ser anti-COVID-19

De Unica.ro, pe

Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV) a completat regulile cu privire la vaccinarea în situații speciale.

Este vorba despre persoanele vaccinate cu o doză de ser anti-COVID-19 și care nu au mai făcut ulterior a doua doză din motive medicale.

CNCAV le permite accestora să facă rapelul cu un alt tip de vaccin, dar doar cu recomandarea medicului, după cum arată un comunicat de presă citat de Digi24: „se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică”.

În ceea ce privește vaccinarea la femeile gravide sau care alăptează, recomandările societăților științifice internaționale, precum și recomandarea Societății de Obstetrică și Ginecologie din România referitoare la indicația de vaccinare anti-COVID-19 pentru femeile gravide sau care alăptează, comunicatul precizează că „vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate”.

De asemenea, „femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului și administrate pe teritoriul național”.

CNCAV arată că este important ca schema completă de vaccinare anti-COVID-19 să se facă cu același tip de vaccin, conform autorizării emise de Agenția Europeană a Medicamentului. Cu toate astea, există și situații în care se impune administrarea unei doze diferite de vaccin, după cum urmează:

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

  • Șoc anafilactic;
  • Miocardită/pericardită.

Pentru vaccinul Moderna:

  • Șoc anafilactic;
  • Miocardită/pericardită.

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):

  • Șoc anafilactic;
  • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
  • Sindrom de extravazare capilară.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter