Cercetătorii români au creat un test PCR care arată varianta de COVID-19 și stadiul bolii

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 15 noiembrie 2021, 16:50

Cercetătorii din Iași au creat un test PCR capabil să identifice cu ce variantă a virusului SARS-CoV-2 a fost infectat pacientul, dar și în ce stadiu se afla boala COVID-19.

Testul PCR, despre care experții români spun că are precizie de 100%, este destinat doar spitalelor, pentru a afla cât mai repede ce tratament trebuie administrat, dar și pentru monitorizarea infecției. Acesta a fost dezvoltat printr-o investiţie de 2 milioane de lei de la stat şi privat.

Testul poate detecta trei gene: două gene ale virusului SARS-CoV-2 și o genă de control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare.

Citește și: Ghicești cine e? Îndrăgitul artist suferea de strabism în copilărie

Cât a luat Mircea Badea la BAC. Bianca Drăgușanu a avut rezultate mai bune ca el

Mama Ralukăi, operată de diabet. „Există operație de diabet tip 2, nu mulți știu acest lucru”

Ghicești cine e? Îndrăgitul artist suferea de strabism în copilărie

Test PCR cu rezultate mai rapide

Medicii ar putea afla rezultatul testului într-o oră și jumătate, față de două ore, cum se întâmplă acum.

Am observat după ce am terminat că este la fel de eficace, determină la fel de bine ca liturile comerciale cu o precizie chiar mai bună pe finalul sau începutul infecţiei, a declarat unul dintre cercetători, Gianida Dodi, potrivit știrileprotv.ro.

Noi avem şi o serie de calibratori și nu arată doar prezența sau lipsa virusului, ci şi cantitatea de virus şi asta ajută foarte mult medicii pentru că pot monitoriza evoluţia stadiului infecţios al pacientului, a explicat și coordonatorul echipei de cercetare, Dana Stan.

La acest test PCR au lucrat zeci de cercetători, timp de opt luni. Din echipa de cercetare au făcut parte specialiști de la Institutul de Cercetare pentru Microtehnologie, medici de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la cel de Pneumoftiziologie din Iaşi, dar şi cadre de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, precum şi angajaţii unei companii din domeniul medical.

Prețul unui kit cu 50 de teste pornește de la 300 de euro și va fi prezentat la cel mai mare târg internaţional medical, din Düsseldorf, Germania.

Până în prezent, în Europa, astfel de teste au mai dezvoltat Franţa, Germania şi Finlanda.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter