Cele mai mari greșeli pe care le facem în lupta cu COVID-19 la un an de la începutul pandemiei

De Bianca Prangate, pe
Deși a trecut un an de la începutul pandemiei de COVID-19, oamenii încă fac nenumărate greșeli comune, care favorizează evoluția pandemiei.

Publicația The Guardian a făcut un top al celor mai des întâlnite greșeli pe care oamenii le fac, uneori poate fără să își dea seama. Pentru realizarea acestuia  au fost consultați un virusolog, un psiholog și un expert în sănătate publică.

Cel mai des, oamenii preferă să facă ce este permis, nu ce este sigur

Spre deosebire de restricțiile de la începutul pandemiei, cele de acum nu sunt la fel de dure – oamenii au mai multe ocazii să se întâlnească cu familia și prietenii. Profesoara de psihologie Lucy Yardley, de la University of Bristol, a explicat în ce fel ne dăunează acest lucru: „De exemplu, tinerii au adeseori senzația că se pot întâlni fără griji cu prietenii lor, pentru că știu că prietenii lor nu sunt în categoriile de risc mare. Apoi se duc și se văd cu bunicii lor și sunt mai grijulii în prezența lor – doar că nu suficient de grijulii pe cât ar trebui, ținând cont că s-au întâlnit cu prietenii lor, care la rândul lor s-au întâlnit cu mulți alți oameni”.

Oamenii au încredere atunci când prietenii lor spun „Am avut grijă”

Poate și tu ai o cunoștință care te asigură că „a avut grijă” și că, deși tușește din când în când, sigur nu are COVID-19. „Mulți oameni nu recunosc încălcarea normelor de distanțarea socială sau chiar simptomele către cei din jur”, a zis Yardley. Un studiu realizat pe un eșantion de 551 de americani a arătat că 25% dintre ei au mințit cu privire la cât de multă grijă au avut cu normele de distanțare socială, iar 34% că au mințit că ar avea simptome ale bolii când au fost întrebați în mod direct.

Lumea nu înțelege exact ce înseamnă transmisia virusului prin aer

Noul coronavirus se transmite foarte ușor prin cale aeriană – tocmai de aceea purtarea măștilor este un factor cheie în prevenția infecției. Dacă simți fumul de țigară al cuiva pe stradă, atunci inhalezi nu doar acel fum, ci și orice virus pe care persoana respectivă îl poate purta, după cum arată virusologul Julian Tang. „Cât de multă cantitate de virus depinde de oameni și de răspunsurile sistemului lor imunitar”, adaugă el. „Dar dacă stai acolo suficient de mult timp, vei inhala suficient încât să te infectezi”.

Multă lume crede că orice activități în aer liber sunt sigure

Conversațiile care au loc în aer liber poartă doar o fracțiune din riscul pe care îl au  interacțiunile din spațiile închise, dar nu sunt lipsite de risc. Dacă stai mult timp în prezența unei persoane infectate în exterior, există șanse să inhalezi virusul fără să îți dai seama. În cazul interacțiunilor din exterior, contează mult durata și distanța contactului.

Oamenii cred că nu se pot infecta cu COVID-19 de două ori

Reinfectările cu COVID-19 în cazul persoanelor care au fost internate sunt rare, dar există. Nu se cunoaște dacă oamenii care s-au infectat o dată pot lua virusul din nou și să îl transmită către alții fără a avea ei înșiși simptome. Așadar, dacă ai avut COVID-19, este bine să nu lași garda jos.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter