Ce se întâmplă dacă te infectezi după prima doză de vaccin anti-COVID

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 21 decembrie 2020, 10:52
A mai rămas puțin timp până la începerea campaniei de vaccinare anti-COVID în România. Multă lume se întreabă ce se întâmplă dacă te infectezi după prima doză de vaccin. Răspunsul vine din partea dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. 

Campania de vaccinare ar putea să înceapă și în România la finalul lunii decembrie. Primele persoane care vor fi vaccinate sunt lucrătorii sanitari din zece spitale aflate în prima linie. Vor urma persoanele din categoriile vulnerabile și apoi restul populației.

„Circa 11 milioane de persoane vor fi vaccinate până la jumătatea anului 2021, 60-70% din populația adultă, peste 18 ani. Probabil Pfizer va primi aprobare și pentru persoanele peste 16 ani în perioada următoare. Însă, e bine să evităm orice speculație pe subiecte unde nu avem dovezi știintifice”, a transmis medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Citește online gratuit numărul de ianuarie al revistei Unica

Ce se întâmplă dacă te infectezi după prima doză de vaccin anti-COVID

Acesta a explicat pentru Digi24 și cum va funcționa vaccinul anti-COVID.

„Efectul de protecție începe la 14 zile de la prima administrare, dar devine maxim la o săptămână de la efecturarea celei de-a doua doze. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, între cele două doze de ser administrat există un interval de 21 de zile”, a explicat el.

Citește și: Vaccinul anti-COVID, eficient pentru noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie

Multă lume se întreabă probabil ce se întâmplă dacă te infectezi după prima doză de vaccin. Iată și răspunsul lui Valeriu Gheorghiță:

„Forma va fi mai usoară, însă dacă persoana este simptomatică nu se mai face a doua doză de vaccin, ci se va se stabili diagnosticul precis și tratamentul pe care va trebui să-l urmeze”, a declarat acesta.

Cât despre perioada de imunitate, cercetările efectuate până acum au arătat că este posibil să dureze câteva luni.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter