Ce alimente tradiționale de Crăciun sunt cele mai nesănătoase. Cu ce le putem înlocui

De Oana Savin, pe

Alimentele tradiționale de Sărbători de pe mesele festive, fie că vorbim despre Crăciun sau Revelion, ne pot afecta silueta, dar și sănătatea, dacă sunt consumate în exces.

Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt regulile de care trebuie să ținem cont pentru a ne răsfăța papilele gustative cu preparate delicioase, dar fără să avem parte de neplăceri.

Carnea de porc din friptură și sarmale, înlocuită cu cea de curcan

Ce alimente tradiționale de Crăciun sunt cele mai nesănătoase. Cu ce le putem înlocui

Nutriționistul recomandă înlocuirea cărnii de porc cu o carne albă, precum cea de curcan, care este mult mai slabă.

„Ideal ar fi să încercăm să urmăm principiile unei diete sănătoase chiar și cu ocazia mesei de Crăciun. Recomand o masă de pe care să nu lipsească cerealele, legumele, peștele sau carnea albă, fructele și leguminoasele. V-aș recomanda, se asemenea, să încercați să înlocuiți carnea de porc cu carne albă. Spre exemplu, cea de curcan. O puteți folosi pentru a obține o friptură delicioasă și chiar sarmale foarte bune, dar mult mai indicate decât cele cu porc. Atât în ceea ce privește sănătatea, cât și pentru a nu fi afectată silueta”, a declarat Gianluca Mech.

Deserturile, consumate cu moderație în ziua de Crăciun

Ce alimente tradiționale de Crăciun sunt cele mai nesănătoase. Cu ce le putem înlocui

Dacă doriți să consumați deserturi de Crăciun, nutriționistul Gianluca Mech recomandă să alegeți cozonac făcut în casă și acela, cu măsură.

„Bineînțeles că deserturile nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Încercați să vă limitați însă la o felie de cozonac. Cozonac făcut în casă, nu cumpărat din comerț. Cei din supermarket conțin în general tot felul de ingrediente nesănătoase. Vorbim despre conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiți în casă ingrediente naturale sau puteți să optați pentru o rețetă vegană. Folosiți cât mai puțin zahăr, umplutură și renunțați la glazură”, a subliniat nutriționistul.

Totodată, el recomandă consumul de ciocolată neagră

„Consumată cu moderație, ea este chiar indicată. Este foarte hrănitoare, sănătoasă și ne ajută să avem o stare de bine. Nu uitați niciodată că moderația este cheia unei diete echilibrate”, adaugă Gianluca Mech.

Citește și: Cu ce aliment poți înlocui carnea pentru a slăbi rapid. E mai ieftin și în topul consumului la români

Citește și: Carmen Brumă: „Sportul nu e esențial în ecuația slăbirii!” Care e elementul cheie pentru a da jos kilogramele nedorite

Mâncăm cât mai puțină pâine împreună cu preparatele de Crăciun

Ce alimente tradiționale de Crăciun sunt cele mai nesănătoase. Cu ce le putem înlocui

Se știe că pâinea aduce și câteva kilogramke în plus, odată ce este consumată în exces. Și cum preparatele ce se regăsesc pe masa de Crăciun sunt pline de grăsimi, este recomandat ca oamenii să mănânce mai puțină pâine.

„Mesele de Crăciun sunt în general compuse din alimente destul de grele. Atunci când consumăm astfel de preparate tradiționale, e bine să renunțăm pe cât posibil la pâine. Sau să o înlocuim pe cea albă cu pâine din 100% făină de grâu integral. Ea conține fibre care ajută la o mai bună digestie”, a subliniat nutrițționistul.

Citește și: Carmen Brumă, cum să nu te îngrași de sărbători. Reguli de urmat pentru ca silueta să nu fie afectată

Citește și: 16 alimente care te scapă de balonare. Află cum te ajută și de ce e bine să le incluzi în meniul zilnic!

Salata de boeuf – indicată sau nu?

Ce alimente tradiționale de Crăciun sunt cele mai nesănătoase. Cu ce le putem înlocui

Salata de boeuf este unul dintre preparatele cele mai apreciate atunci când vine vorba de masa de Crăciun. Dar cât de sănătos este acest aliment? Răspunsul l-a dat nutriționistul Gianluca Mech.

„Dacă analizăm salata de boeuf, ea este la bază un preparat sănătos deoarece conține legume și carne slabă, ambele fierte. Problema apare atunci când le amestecăm cu maioneza. Dacă folosim însă doar o cantitate mică de maioneză făcută în casă, nu cumpărată din comerț, putem mânca și tradiționala salată de boeuf. Ingredientele principale trebuie să rămână legumele și carnea slabă. Maioneză trebuie doar cât să lege ingredientele. Nicidecum să devină un ingredient în sine”, a explicat el.

Sursă foto: PR, Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter