Categoriile de persoane pentru care se recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 cu patru doze

De Unica.ro, pe

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a anunțat care sunt categoriile de persoane ce vor putea face trei doze de vaccin împotriva COVID-19 în schema inițială și cea de-a patra doză, rapelul, după șase luni.

Valeriu Gheorghiţă a explicat faptul că anumite persoane vor primi recomandări din partea medicilor de a face trei doze de vaccin împotriva COVID-19 de la început. La o distanță de cel puțin șase luni de la schema inițială, este probabil ca acestea să aibă nevoie și de rapel, potrivit Digi24.

Categoriile de persoane pentru care se recomandă vaccinarea împotriva COVID-19 cu patru doze

-pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, atât pacienți cu transplant de organe solide, cât și pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice;

-pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor, sau pacienții cu cancere în stadii avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică;

-persoanele cu imunodeficiență dobândită (pacienții cu infecție HIV sau pacienții care fac tratamente care reduc răspunsul imun);

-persoanele cu imunodeficiență congenitală.

Citește și: Ungaria s-a oferit să ne ajute cu tratarea pacienților cu COVID-19

Pfizer și BioNTech cer autorizarea de urgență a vaccinului lor împotriva COVID-19 la categoria de vârstă 5 – 11 ani

Medicul Valeriu Gheorghiță: România este deja în scenariul în care se afla anul trecut Italia

COVID-19 în România. Aproape toate județele sunt în scenariul roșu

Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

Astfel, după doza a treia, aceste persoane vor fi protejate, de la un procent de 40%-50%, undeva dincolo de 70%-80%, ceea ce este foarte important, ținând cont că vorbim despre pacienții cei mai vulnerabili”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul militar a mai spus că „Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate, care va cuprinde atât vaccinul de la companiile BioNTech/Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna.”

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter