Care sunt categoriile de persoane care vor primi a treia doză de vaccin anti-COVID-19

De Unica.ro, pe

Vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19 ar putea începe în România în ultima săptămână din septembrie, mai devreme decât estimările inițiale.

Experții credeau că vaccinarea cu a treia doză va începe în octombrie, „având în vedere situația epidemiologică”, potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România. „Luăm în considerare devansarea acestui termen, în această săptămână are loc o ședință de lucru la care vor participa experți și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, INSP, Agenția Națională a Medicamentului și vom decide care va fi strategia de urmat”, a spus medicul Gheorghiță, citat de Libertatea.

El a mai adăugat: „Practic, ne dorim să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, persoanele peste 65 de ani și persoanele vulnerabile. Ulterior vor fi extinse aceste recomandări, după ce vom avea date suplimentare de la Agenția Europeană a Medicamentului”.

A treia doză de vaccin va fi făcută cu un ser pe bază de ARN mesager (adică fie Pfizer, fie Moderna), la șase luni de la prima schemă de vaccinare, indiferent de serul primit prima dată. Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson vor primi un ser diferit.

Citește și: Situația vaccinării pe orașele din România – București și Cluj, în frunte

Citește și: Șefa Comisiei Europene vorbește despre o „pandemie a nevaccinaților”

Citește și: Liderul USR PLUS din Camera Deputaţilor, despre campania de vaccinare: „Suntem ruşinea Europei”

Citește și:

Pentru a treia doză de vaccin va fi necesară programarea. Platforma de programare este momentan în curs de pregătire, potrivit lui Gheorghiță: „În momentul de faţă, în România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România”.

În primă fază, categoriile de persoane care vor avea prioritate la vaccinarea cu a treia doză sunt:

  • populația vârstnică;
  • bolnavii oncologici; pacienții care au trecut prin transplant;
  • pacienții cronici – boli pulmonare, cardiovasculare, renale, endocrinologice – diabet zaharat, bolile cronice sub tratament imunosupresor;
  • pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe; personalul medical;
  • angajații din sistemul de învățământ.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter