Care este cel mai sănătos preparat de pe masa tradițională de Paște

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 20 aprilie 2022, 15:53

Suntem în Săptmâna Patimilor, pregătirile pentru Paște sunt în toi și toată lumea așteaptă să se adune în jurul mesei tradiționale de sărbătoare. Știm că mesele tradiționale românești sunt foarte bogate în preparate, dar și în calorii și grăsimi, așadar trebuie să avem grijă la porțiile pe care le mâncăm, mai ales dacă am ținut post și organismul a fost privat o vreme de proteinele de origine animală.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus recent, în mediul online, că există un preparat tradițional românesc specific mesei de Paște care are multe beneficii pentru organism și nu îngrașă excesiv. Este vorba despre stufat. Bilic încurajează consumul frecvent de ceepă și usturoi, inredientele de bază ale stufatului de Paște, pentru că acestea au foarte multe calități nutriționale. În plus, usturoiul și ceapa au și efecte afrodiziace și contribuie la slăbit.

Citeşte şi: Mihaela Bilic: „Roșiile gătite sunt mai nutritive decât cele consumate crude”

În meniul de Paște trebuie să includeți stufatul, acea tocană pe bază de ceapă și usturoi verde. E momentul din an în care e bine să consumăm verdețuri din belșug, pe post de alimente, nu de condimente! N-ar fi rău să mâncăm mai des și ceapă și usturoi.  Ele conțin compușii cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică.

La nivelul sistemului cardiovascular fluidizează sângele, scad tensiunea arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul de boli cardiovasculare.

Dintotdeauna usturoiul a fost considerat un antibiotic natural, alicina din structura lui acționează pe bacteriile și ciupercile nocive pentru organism și echilibrează flora intestinală și bucală (are efect bactericid pentru candida). Mai puțin cunoscut este faptul că usturoiul determină eliberarea de oxid nitric, aceeași moleculă miraculoasă prezentă în pastilele ce cresc potența masculină.

Citeşte şi: Mihaela Bilic a explicat de ce apare mâncatul emoțional și cum scăpăm de acest comportament

Și pentru doamne am o veste bună: quercitina din ceapă și vinilditiina din usturoi inhibă transformarea pre-adipocitelor în adipocite și blochează acțiunea genelor responsabile de apariția unor noi celule adipoase. Deci consumul de ceapă și usturoi poate fi un ajutor pentru slăbit, prin limitarea expansiunii depozitelor de grăsime.

Nu vă place carnea de miel? Atunci faceți stufat cu carne de pui sau de porc. Aveți arsuri de la ceapă și usturoi? Aflați că în varianta fiartă, adică în stufat, sunt tolerate mai ușor, iar conținutul mare de fibre accelerează digestia. Gătiți cu sos de roșii din belșug, crește absorția fierului din carne și din verdețuri… asta dacă mai era nevoie de argumente nutriționale – a transmis Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter