Bolnavii de COVID-19 izolați la domiciliu, afectați de frigul din locuințe

Aproape 150.000 de persoane confirmate cu COVID-19 se află în izolare la domiciliu, potrivit informațiilor oficiale oferite de Grupul de Comunicare Strategică. Pe lângă cu lupta cu boala, o parte dintre acestea trebuie să suporte și frigul din locuințe, iar asta le afectează starea de sănătate, avertizează medicii.

Pentru bolnavii de COVID-19 nu doar lupta cu virusul SARS-CoV-2 este o încercare grea, ci și statul în frig în propriile lor locuințe. Sistemul lor imunitar, și așa afectat, nu mai funcționează corespunzător atunci când temperatura din casă nu este optimă și oamenii riscă complicații, spun specialiștii, potrivit Libertatea.ro.

În București, de exemplu, mulți locuitori se confruntă cu lipsa căldurii din calorifere din cauza avariilor, iar frigul „afectează mecanismele de apărare ale organismului”, spune medicul pneumolog Beatrice Mahler, de la Institutul „Marius Nasta”.

Orice infecție virală, orice afectare organică necesită pentru activarea mecanismului imun o temperatură de confort, nutriție și odihnă.

Cel mai mare pericol pentru pacienții de COVID-19 este să dezvolte și o infecție bacteriană pe lângă cea virală, atunci când în locuințe sau în spitale temperatura scade sub 21 – 22 de grade Celsius. Persoanele vârstnice și cele cu comorbidități, precum și copiii, sunt cele mai predispuse la complicații.

Copiii bolnavi de COVID-19, risc de pneumonie din cauza frigului

Specialiștii atrag atenția că cei mici sunt mai sensibili decât adulții, iar o temperatură scăzută în locuințe poate avea consecințe serioase asupra stării lor de sănătate.

Citește și: Un mire a lipsit de la propria nuntă. A aflat că are COVID-19 chiar înainte de eveniment

Capcana bolii COVID-19: de ce atâția oameni cred că sunt bine până în ultimul moment

Doza 3 de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna se va administra în cantitate înjumătățită – care este explicația

Zeci de românce se plâng de dereglări menstruale după ce s-au vindecat de COVID-19

În momentul în care temperatura este prea scăzută, riscul este de suprainfecții, iar în cazul în care temperatura este mult prea crescută, aerul devine uscat, noi inhalăm un aer uscat care usucă mucoasa bronșică și astfel crește riscul de infecții. Este recomandat să ținem copiii la o temperatură de 22-23 de grade Celsius, a declarat medicul Lavinia Ionescu, coordonator ATI COVID la Spitalul de Copii Iași.


Oricum, infecția cu virusul COVID este o infecție care scade imunitatea organismului, și atunci pe fondul acestei imunități scăzute există riscul de suprainfecție bacteriană, care popular este numită pneumonie. În momentul în care copilul stă într-o locuință încălzită, la bloc și restul pereților sunt încălziți se face condens, iar acesta favorizează condiția de mucegai. Acest mucegai poate crea reacții alergice și complicații pulmonare, a mai spus medicul.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter