Studiu: vacinarea anti-COVID-19 a populației active ar fi o soluție mai eficientă

De Unica.ro, pe
Un studiu arată că autoritățile nu ar mai trebui să prioritizeze vârstnicii și bolnavii în campania de vaccinare COVID-19, ci mai degrabă populați activă.

Grupul american de analiză și cercetare RAND Corporation arată în cel mai recent studiu că oamenii care interacționează foarte mult sunt mai predispuși să se infecteze și să transmită virusul mai departe, inclusiv către persoanele vulnerabile.

RAND subliniază faptul că COVID-19 nu este o boală în fața căreia toți oamenii să fie la fel de vulnerabili, spunând că dacă toți ar fi expuși la virus, dar unii ar fi mai afectați, atunci varianta logiă ar fi vaccinarea celor vulnerabili. Grupul de cercetare atrage însă atenția că oamenii sunt atât victime, cât și surse de infectare.

„Pandemia de COVID-19 ar trebui privită ca un fenomen dinamic, petrecut într-o rețea în care virusul se transmite de la persoană la persoană”, arată cercetătorii, conform Libertatea. „Oamenii care au mai multe contacte sunt mai predispuși la a se infecta și, totodată, de a da virusul mai departe. Rolul unui individ în transmiterea virusului depinde de numărul de persoane cu care intră în contact”.

Specialiștii RAND au mai spus că o persoană care intră în contact cu foarte mulți oameni zilnic, cum ar fi un barman sau o asistentă medicală, prezintă un risc mult mai mare să se îmbolnăvească de COVID-19 și să infecteze pe altcineva. „Acești oameni care interacționează mult sunt un factor foarte important în răspândirea virusului și ar trebui vaccinați primii, pentru a limita circulația infecției”, arată studiul.

Astfel, RAND a testat cinci strategii de vaccinare, după cum urmează:

  • fără vaccinarea populației – virusul este lăsat să circule fără intervenție;
  • contact minim – vaccinarea a 15% din populație, cea cu interacțiune limitată, care corespunde vaccinării persoanelor cu risc;
  • contact uniform – vaccinarea a 15% din populație, aleatoriu;
  • interacțiune ridicată imperfectă – vaccinarea a 15% din populația cu cele mai multe contacte;
  • interacțiune ridicată – vaccinarea a 15% din populația cu cele mai multe contacte.

Astfel, au descoperit că al doilea model, cel al vaccinării persoanelor vulnerabile, reduce numărul de infectări doar cu 1%, întrucât acea categorie deja își limitase interacțiunile cu ceilalți oameni. Ultimele două strategii s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Mai exact, vaccinarea a 15% din populația cu cele mai multe contacte ar plafona imediat curba de infectare, ar limita transmiterea virusului și ar reduce cazurile de COVID-19 cu 96%.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter