Regândirea strategiei naționale cu privire la pandemie: „Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID”

De Unica.ro, pe
Medicul și directorul medical de la Institutul „Matei Balș”, Cătălin Apostolescu, se teme că al treilea val al pandemiei de COVID-19 va fi și mai rău.

Cătălin Apostolescu crede că singura soluție prin care pandemia poate fi ținută sub control este imunizarea prin vaccinare. De asemenea, el subliniază importanța ca toate spitalele să aibă circuite COVID-19 și non-COVID-19, întrucât spitalele destinate exclusiv bolnavilor de COVID-19 nu mai fac față.

„Acum este o perioadă, n-aș putea spune de liniște, cât de ușoară acalmie, cele 2-3.000 de cazuri pe zi ne permit să respirăm”, a zis Apostolescu, conform Digi24. „În septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie la propriu ne-am sufocat. Numărul pacienților era atât de mare încât nu știam unde să-i punem. Rulajul pacienților era atât de mare încât a trebuit să facem rabat de la procedurile de dezinfecţie”.

Citește și: Avertismentul experților: ne-am putea confrunta cu varianta britanică de COVID-19 zece ani

El a mai subliniat cât de dificil era pentru personalul medical să desinfecteze saloanele când îmbolnăvirile atingeau cifre imense: „În mod normal, într-un salon, după ce au fost câteva zile niște pacienți, îl închizi și faci sterilizare. Noi ajunsesem în situația când nu mai puteam să facem așa ceva. Cum se elibera, ne venea alt pacient. Apucam să ștergem, să schimbăm așternutul și să ștergem puțin mobilierul și imediat puneam alt pacient”.

Tocmai de aceea, el sugerează că momentul de respiro prin care trecem acum este numai bun pentru a regândi strategia națională. „Este clar că încărcarea numai a anumitor spitale cu pacienți COVID nu mai poate să funcționeze, aceste spitale și-au atins capacitatea maximă”, a zis el. „Este cazul să se implice tot sistemul sanitar în această pandemie. Nu poți însărcina doar un mic segment să rezolve această problemă, pentru că cel segment va fi copleșit și rezultatul final va fi un eșec din care va suferi tot întreaga comunitate. Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID și zone verzi”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter