Ce spune medicul Radu Țincu despre reacțiile adverse „furtunoase” care apar după a doua doză de vaccin

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 05 februarie 2021, 15:27
Primirea dozei de rapel a vaccinului anti-COVID-19 vine cu efecte adverse asemănătoare cu infecția virală, potrivit medicului Radu Țincu.

Radu Țincu este medic primar ATI la Spitalul Clinic de Urgență București. El a subliniat că după doza de rapel, reacțiile adverse sunt puțin mai furtunoase, după cum arată B1 TV.

„În momentul în care vine a doua doză de rapel deja avem o imunitate a acestui virus și este evident că reacțiile sunt puțin mai «furtunoase», pentru că anticorpii pe care deja îi avem creați încep să reacționeze împotriva acestui rapel,” a zis Țincu, citat de Libertatea.

Citește și: Câinii dresați special pot detecta COVID-19 cu o precizie de 94%

Medicul a spus că reacțiile sunt similare cu infecția virală, cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare, cefalee și adenopatie. Explicația? „Organismul nu știe că în interiorul său nu este virusul, ci acea proteină, așa că el crede că cineva l-a invadat”, a explicat Țincu. „Adenopatia este acea santinelă care păzește ca proteina respectivă să nu se deplaseze la distanță. Este o reacție a ganglionilor, reactivă, la inocularea acestei proteine”.

Persoanele care se confruntă cu astfel de simptome trebuie să comunice acest lucru medicului de familie. „Pentru acest tip de reacție inflamatorie analgezicele și antiinflamatoarele vor reduce acest tip de reacție”, a spus medicul. „Este o reacție firească”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter