Avertismentul experților: ne-am putea confrunta cu varianta britanică de COVID-19 zece ani

De Unica.ro, pe
Experta în genetică Sharon Peacock din Marea Britanie este de părere că oamenii se vor confrunta cu pandemia de COVID-19 ani de zile din cauza mutației britanice, conform BBC News.

Peacock avertizează că tulpina nouă are șanse să devină varianta principală a virusului la nivel mondial. Mutația britanică „a devenit dominantă în țară” și „cel mai probabil va deveni dominantă în întreaga lume”, după cum a explicat Sharon Peacock pentru BBC, citată de Libertatea.

Noua tulpină, mult mai contagioasă decât cea originală, pune sub semnul întrebării capacitatea autoritățilot de a atinge imunitatea de grup prin vaccinare. „În momentul în care vom ajunge să controlăm virusul sau va suferi o mutație care îl va face să nu mai fie virulent, atunci cred că vom putea să nu ne mai îngrijorăm”, azis Peacock. „Dar cred că, privind spre viitor, vom face treaba asta ani. Ne vom confrunta cu asta zece ani de acum, din punctul meu de vedere”.

Citește și: Studiu: Amânarea dozei de rapel a vaccinului AstraZeneca face vaccinul mai eficient

Mutația britanică a virusuluia apărut în Kent în anul 2020. De atunci, a ajuns în peste 50 de țări, inclusiv în România. În țara noastră, au fost identificate 64 de cazuri – însă numărul real ar putea fi mai mare, ținând cont de faptul că în România se realizează puține secvențieri genetice.

Vaccinurile dezvoltate până acum au fost create în ideea de a combate varianta originală a virusului. Cu toate astea, studiile arată că ele ar putea fi eficiente și în cazul variantei britanice a virusului.

„Datele din studiile noastre cu vaccinul ChAdOx1 în Regatul Unit arată că vaccinul nu protejează doar împotriva virusului pandemic originar, ci protejează şi împotriva noii variante B.1.1.7, care a provocat o creştere a incidenţei bolii de la sfârşitul lui 2020 în Marea Britanie”, a explicat Andrew Pollard, investigator-şef al studiului realizat de Oxford.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter