Băuturile răcoritoare: doar excesele sunt periculoase

De Erika Chivu, pe

În general băuturile răcoritoare sunt cunoscute ca fiind periculoase pentru sănătate: bogate în zahăr, cofeină, coloranţi şi o mulţime de alte chimicale. Însă producătorii susţin…
… că multe dintre pericolele atribuite acestor produse sunt pur şi simplu mituri. Am considerat că este util să aflăm şi părerea lor.

În categoria răcoritoarelor intră băuturile carbogazoase şi necarbonatate, ceaiurile la sticlă, băuturile pentru sportivi, energizantele, sucurile din fructe şi nectarurile.

Unul din principalele beneficii ale „sucurilor”, spun reprezentanţii Romalimenta, este acela că pot contribui la hidratarea organismului. Ingredientul cel mai important al răcoritoarelor este, până la urmă, apa. Iar, apa, în orice formă, este esenţială pentru funcţionarea normală a organismului.

Asta nu înseamnă că singura sursă de apă ar trebui să fie sucurile. Ele se pot adaugă altor lichide – cafea, ceai, lactate, apa – pentru a asigura cei doi litri de lichide necesari în fiecare zi.
 
De altfel, chiar şi producătorii de răcoritoare ne avertizează că singurul mod de viaţă sănătos este cel echilibrat, care include o alimentaţie variată din punctul de vedere al băuturilor şi mâncării.  

Oferta de sucuri, nectaruri şi băuturi carbogazoase este foarte bogată (gust de fructe, gust de cola, cu acid, fără acid, cu zahăr sau fară calorii), iar fiecare trebuie să aleagă ce i se potriveşte, în funcţie de starea de sănătate şi stilul de viaţă.

Cantitatea mare de zahăr este una din cele mai criticate caracteristici ale sucurilor, pentru că excesul de zahăr este, adesea, vinovat pentru obezitate. Dar glucidele au un rol important în funcţionarea organismului uman, spun reprezentanţii Romalimenta,- printre altele, ele furnizează energie- şi numai excesul duce la îngraşare.  

Tocmai de aceea, în unele băuturi zahărul a fost înlocuit cu fructoza (zahăr obţinut din fructe) o sursă de glucide cu eliberare lentă, care asigură necesarul de energie pe o perioadă mai lungă de timp.

În ce priveşte obezitatea, producătorii ne atrag atenţia că niciun studiu nu a arătat legătura exclusivă dintre băuturile răcoritoare şi greutatea corporală. Ei adaugă că obezitatea este rezultatul unei multitudini de factori, de la moştenirea genetică până la activitatea fizică.

Cât despre coloranţi, conservanţi şi alte chimicale, cei de la Romaliment spun că producătorii români respectă legile româneşti şi europene cu privire la aditivii alimentari şi că toate substanţele chimice adăugate în băuturi sunt aprobate şi avizate, ceea ce înseamnă că nu reprezintă un pericol atâta timp cât nu se depăşesc anumite cantităţi.

Nu trebuie să uităm că în categoria răcoritoarelor intră şi ceaiul la sticlă, care conţine substanţe antioxidante şi băuturile pentru sportivi, care refac nivelul de hidratare datorită conţinutului de săruri minerale.

Şi unele sucuri sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale pentru a putea contribui la cantitatea zilnică necesară. De altfel, se pare că toate răcoritoarele aduc anumite substanţe necesare corpului uman: zaharurile şi fosforul.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter