Top 11 alimente care nu expiră, dacă știi cum să le păstrezi corect!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 20 ianuarie 2023, 11:20

Cele mai bune alimente care nu expiră pot fi păstrate ani de zile în cămară. Dacă ești atentă la condițiile corecte de depozitare, poți folosi aceste alimente care nu expiră și peste doi, trei sau chiar 10 ani.

Cuprins

Se știe că mierea este mereu în topul cu alimente care nu expiră. Alături de miere, se înscriu multe alte alimente precum boabele uscate sau orezul pe lista cu alimente care nu au nevoie de termen de valabilitate. Cu toate acestea, pe pachetele respective vei vedea trecute perioada sau termenul de valabilitate, pentru că și aceste alimente se pot deteriora dacă nu sunt păstrate în condiții optime.

Alimente care nu expiră. Cum se păstrează corect

Cele mai multe alimente care nu expiră, așa cum sunt mierea, fasolea boabe, orezul, pastele, pesmeții sau uleiul de măsline, rămân bune de consum atâta vreme cât sunt depozitate corect.

Toate alimentele pe care le vei descoperi mai jos trebuie păstrate în spații reci, uscate, bine ventilate și întunecoase.

Umezeala, soarele, căldura și mucegaiurile le pot afecta și nu mai pot fi consumate fără riscuri. Aceste alimente trebuie păstrate departe de aragazul din bucătărie și de umezeala care apare atunci când gătești. Unele dintre ele nu trebuie ținute nici în frigider, unde este multă umezeală și unde frigul le poate altera consistența, așa cum se întâmplă cu mierea de albine.

Cel mai bun loc este o cămară curată, uscată și întunecoasă, iar cele mai bune recipiente pentru păstrarea lor sunt cele din sticlă sau, în unele cazuri, din carton.

Cele mai populare alimente care nu expiră

Migdalele

Bogate în minerale, vitamine și acizi grași sănătoși, migdalele reprezintă o gustare delicioasă potrivită la orice oră și pot fi adăugate în diverse prăjituri, mâncăruri fine sau salate sățioase. Consumate în combinație cu fructele aduc beneficii mari organismului, de aceea este bine să ai în casă migdale și să mănânci cât mai des.

Cum se depozitează migdalele

Datorită conținutului mare de acizi grași, migdalele rezistă multă vreme dacă sunt păstrate în recipiente de sticlă sau din plastic, închise ermetic, și depozitate în frigider. În aceste condiții, termenul de valabilitate se prelungește la câțiva ani.

Mierea

Se spune că mierea este singurul aliment din lume care nu se strică. Dar este important să fie miere 100% naturală, ceea ce este mai greu de găsit azi în comerț. Cu toate acestea, dacă reușești să cumperi miere naturală direct de la apicultori, o poți păstra ani de zile.

Cum se păstrează mierea corect

Cele mai bune recipiente pentru a păstra mierea sunt cele din ceramică, prin care nu pătrunde nici umezeala, nici lumina soarelui. Păstrează mierea într-o cămară răcoroasă și ai grijă să închizi bine capacul recipientului ori de câte ori o folosești. Frigiderul nu este cea mai bună soluție, pentru că mierea rezistă timp îndelungat numai la temperaturi medii, în jur de 20°C.

Orezul alb sau brun

Dacă îți place să consumi mai degrabă orez brun decât alb, poți cumpăra oricând cantități mai mari, pentru că această varietate este cea mai rezistentă. Atât orezul alb, cât și cel brun constituie alimente rezistente, care pot fi depozitate ani de zile și consumate fără griji, dacă se păstrează curate.

Cum se depozitează orezul

Un pachet de orez brun nedesfăcut poate ține în cămară doi ani sau chiar mai mulți, iar dacă îl desfaci, aproximativ 6 luni. Ai grijă să nu stea la soare sau în căldură și nu își va pierde proprietățile.

Fasolea boabe

O sursă bogată de proteine, fibre și antioxidanți, fasolea uscată constituie baza multor preparate delicioase și sățioase. Ea nu lipsește din cămara nimănui, mai ales că poate rezista ani în șir, dacă o ții în condiții propice.

Cum se păstrează fasolea boabe

Fasolea uscată rezistă cel mai bine în recipiente din plastic, prevăzute cu mici găurele pentru aerisire. Adaugă sare grunjoasă și câteva frunze de gutui sau de dafin, apoi pune boabele de fasole la păstrare. Așa o vei putea folosi și peste doi sau trei ani.

Uleiul de măsline

Cumpără numai ulei de măsline presat la rece, de cea mai bună calitate și, neapărat, îmbuteliat în sticle de culoare închisă. În general, el are un termen de valabilitate de până la 2 ani, pentru că păstrat mai mult timp începe să își piardă din proprietățile antioxidante. Cu toate acestea, uleiul de măsline nu se strică, dacă este depozitat corect.

Cum se depozitează uleiul de măsline

O sticlă cu ulei de măsline de culoare închisă poate fi păstrată mai mulți ani într-o cămară întunecată și răcoroasă, dacă nu este desfăcută. Dacă o desfaci, trebuie să consumi uleiul în aproximativ 6 luni.

Oțetul de mere

Și acesta este inclus pe lista cu alimente care nu expiră. Oțetul de mere, pus în sticle din sticlă de culoare galbenă sau maro, ține ani de zile. Important este să îi închizi foarte bine dopul după fiecare utilizare. Îl poți folosi și peste 3 sau 4 ani la salate.

Cum se păstrează corect oțetul de mere

Ai grijă ca sticla cu oțet de mere, neapărat din sticlă, nu din plastic, să stea într-un dulap uscat și curat, departe de căldură și de razele soarelui. De îndată ce cumperi oțet din mere, transferă-l din sticla de plastic într-o sticlă din sticlă.

Sarea, condiment fără termen de expirare

Dintre toate condimentele, sarea nu are moarte. Trebuie doar păstrată departe de umezeală. Poți cumpăra tot felul de tipuri de sare, inclusiv sare amestecată cu ierburi aromatice sau cu alte condimente. Ea se va păstra pentru totdeauna, dacă nu este ținută în soare și umezeală.

Cum se păstrează sarea corect

Cel mai bun recipient pentru sare este cutia din carton. Nici sticla, nici plasticul nu țin așa de bine sarea precum cartonul care o lasă să respire și atrage umezeala.

Zahărul

La fel ca și sarea, zahărul nu are termen de valabilitate, dacă este păstrat în condiții optime. Zahărul nu se strică. El rămâne la fel de dulce și peste 10 sau 50 de ani, dacă este depozitat corect.

Cum se păstrează zahărul

Indiferent că este zahăr alb sau brun, că este zahăr din sflecă sau din trestie de zahăr, acesta nu se strică. Ar trebui păstrat în borcane mari de sticlă, închise ermetic, departe de soare, de căldură și umiditate.

Sosul de soia

Este un sos care dă o savoare anume preparatelor din carne și legume. Sosul de soia de calitate se comercializează în sticle din sticlă. Dacă sticla nu este deschisă, o poți păstrat pentru totdeauna. Dar, dacă este deschisă, se ține la frigider și se consumă cât mai repede.

Cum se păstrează sosul de soia

Cel mai bun recipient pentru acest sos este sticla, închisă ermetic, cu un dop de plastic sau din metal. Sosul de soia se păstrează în cămară sau în dulapul din bucătărie, departe de soare și căldură. După ce se deschide sticla, se păstrează la frigider.

Siropul de arțar

La fel ca sosul de soia, siropul de arțar bogat în zaharuri rezistă ani de zile, dacă este închis etanș. Este o variantă mai sănătoasă la zahăr și este preferat de către cei care consumă cât mai puține dulciuri. Siropul de arțar are diverse culori și arome, în funcție de timpul de procesare. Siropurile mai deschise la culoare sunt mai fluide, mai dulci și au un gust mai fin.

Cum se depozitează siropul de arțar

El se păstrează în sticle din sticlă închisă la culoare, fie în cămară, la întuneric, fie la frigider. Sticlele închise etanș pot fi ținute la congelator ani de zile, fără să se altereze nici gustul, nici aroma, nici textura acestui sirop.

Amidonul din porumb

Este util în bucătărie când gătești tot felul de sosuri și supe, cărora le conferă textură și consistență, fără să le schimbe cu nimic gustul. Amidonul din porumb nu are nici gust, nici miros deosebit și este un adaos excelent la mâncăruri. Cu el poți face budinci delicioase și umpluturi mai consistente pentru gogoși și plăcinte.

Cum se păstrează amidonul din porumb

Este unul dintre ingredientele de bucătărie care nu expiră niciodată, dacă este ținut în pliculețe de hârtie închise etanș sau în recipiente din sticlă închise etanș, spre exemplu în borcane.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter