Vaccinul Pfizer, mai puțin eficient în cazul persoanelor obeze

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 02 martie 2021, 12:13
Un studiu italian arată că asistentele și medicii care au probleme de obezitate și au fost imunizați anti-COVID-19 au mai puțini anticorpi prin comparațiie cu oamenii sănătoși.

Datele analizate arată că vaccinul de la Pfizer și BioNTech este mai puțin eficient pentru persoanele obeze. Mai exact, cadrele medicale care suferă de obezite și au primit vaccinul au ajuns să dezvolte doar jumătate din cantitatea de anticorpi prin comparație cu persoanele sănătoase, potrivit The Guardians.

Este prea devreme pentru a înțelege pe deplin cum este afectată eficiența vaccinului, însă experții cred că persoanele obeze ar putea avea nevoie de încă o doză de vaccin pentru a fi protejați de COVID-19.

Citește și: Povestea bărbatului care se luptă cu sechelele bolii COVID-19 la un an de la vindecare

Alte studii arată că obezitatea crește riscul de deces cu 50% în cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, iar riscul de internare cu 113%. Oamenii care suferă de obezitate suferă de multe ori și de alte afecțiuni, cum ar fi boli cardiovasculare și diabet, iar acestea din urmă cresc și mai mult riscul de forme grave de COVID-19. În plus, grăsimea în exces poate să aducă anumite schimbări în dinamic metabolismului, afectând capacitatea sistemului imunitar de a se lupta cu infecțiile.

„Deoarece obezitatea este un factor major de morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu COVID, este obligatoriu să planificăm un program de vaccinare pentru această categorie”, subliniază cercetătorii, după cum arată Libertatea.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter